L’activitat de creuers del Port de Barcelona genera una facturació de 800 MEUR i aporta 413 MEUR al PIB català

L’activitat dels creuers de la capital catalana genera una facturació total de 796 milions d’euros i contribueix al Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya amb 413,2 milions d’euros anuals, segons els resultats d’un estudi encarregat pel Port de Barcelona i elaborat pel Laboratori d’Economia Aplicada AQR-Lab de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb Turisme de Barcelona.

L’estudi calcula l’impacte directe dels principals agents implicats en l’activitat creuerística, l’impacte indirectei l’induït, a més dels efectes catalitzadors del sector sobre l’economia. Així, l’informe revela que la despesa directa derivada de l’activitat creuerística ascendeix a 442,5 milions d’euros anuals, que es reparteix entre tres agents principals de despesa: les navilieres (121,2 milions), els creueristes (315,8 milions) i les tripulacions (5,5 milions). A partir d’aquesta despesa inicial es genera una facturació de manera indirecta i induïda de 353,5 milions d’euros, fet que situa la facturació total de l’activitat de creuers en 796 milions d’euros.

  • Impacte directe: mesura la incidència directa de les despeses realitzades pels principals agents de l’activitat creuerística (navilieres, creuers i tripulació).
  • Impacte indirecte: mesura l’efecte que genera l’increment de la despesa realitzada per aquests agents sobre la producció i l’ocupació dels proveïdors directes i indirectes (és a dir, sobre tota la cadena de proveïdors com a resultat de les interseccions sectorials).
  • Impacte induït: mesura l’efecte sobre la producció i l’ocupació que es genera a partir de les rendes del treball de l’ocupació directa i indirecta, i la seva posterior aplicació en el consum.

L’estudi també destaca que aquest volum d’activitat suposa una contribució de 413,2 milions d’euros al PIB de Catalunya i permet mantenir 6.759 llocs de treball. A més, genera unes rendes fiscals de 152 milions d’euros en impostos estatals i autonòmics i taxa turística. La capital catalana és la principal beneficiada d’aquesta activitat, ja que el 75% de l’efecte total es queda a la ciutat de Barcelona (313,4 milions d’euros de contribució del PIB i 5.039 llocs de treball, en termes absoluts).

El president del Port, Sixte Cambra, ha destacat la rellevant contribució que fa l’estudi “per valorar la veritable dimensió econòmica i social d’un tràfic que en els darrers anys ha adquirit una gran importància com a generador d’inversions, ocupació i activitat econòmica”.

L’estudi detalla que l’arribada de creuers al Port de Barcelona comporta una facturació diària de 2,2 milions d’euros a Catalunya (1,7 milions dels quals, a la ciutat de Barcelona). És a dir, cada creuer que fa escala al Port de Barcelona genera, de mitjana, una facturació total d’un milió d’euros; contribueix amb mig milió d’euros al PIB de Catalunya i permet mantenir 9 llocs de treball (7 dels quals, a Barcelona). A més, cada escala de creuer aporta 200.000 euros en rendes fiscals (IVA, IRPF i Impost de Societats).

A més, l’estudi demostra que el sector de creuers, lluny de beneficiar exclusivament les activitats típicament turístiques, genera importants efectes positius en altres sectors de l’economia. Aquesta multiplicació dels beneficis a diferents segments econòmics es concreta en la distribució dels llocs de treball que origina l’activitat creuerística: si bé 3.995 llocs de feina es generen en sectors turístics, els 2.764 restants es donen a sectors tan diversos com la logística, la fabricació de productes alimentaris, la indústria metal·lúrgica, les industries químiques, els serveis mèdics o els serveis de gestió de residus i sanejament, entre d’altres.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.