L’activitat dels creuers de la capital catalana genera una facturació total de 796 milions d’euros i contribueix al Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya amb 413,2 milions d’euros anuals, segons els resultats d’un estudi encarregat pel Port de Barcelona i elaborat pel Laboratori d’Economia Aplicada AQR-Lab de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb Turisme de Barcelona.
L’estudi calcula l’impacte directe dels principals agents implicats en l’activitat creuerística, l’impacte indirectei l’induït, a més dels efectes catalitzadors del sector sobre l’economia. Així, l’informe revela que la despesa directa derivada de l’activitat creuerística ascendeix a 442,5 milions d’euros anuals, que es reparteix entre tres agents principals de despesa: les navilieres (121,2 milions), els creueristes (315,8 milions) i les tripulacions (5,5 milions). A partir d’aquesta despesa inicial es genera una facturació de manera indirecta i induïda de 353,5 milions d’euros, fet que situa la facturació total de l’activitat de creuers en 796 milions d’euros.
- Impacte directe: mesura la incidència directa de les despeses realitzades pels principals agents de l’activitat creuerística (navilieres, creuers i tripulació).
- Impacte indirecte: mesura l’efecte que genera l’increment de la despesa realitzada per aquests agents sobre la producció i l’ocupació dels proveïdors directes i indirectes (és a dir, sobre tota la cadena de proveïdors com a resultat de les interseccions sectorials).
- Impacte induït: mesura l’efecte sobre la producció i l’ocupació que es genera a partir de les rendes del treball de l’ocupació directa i indirecta, i la seva posterior aplicació en el consum.
L’estudi també destaca que aquest volum d’activitat suposa una contribució de 413,2 milions d’euros al PIB de Catalunya i permet mantenir 6.759 llocs de treball. A més, genera unes rendes fiscals de 152 milions d’euros en impostos estatals i autonòmics i taxa turística. La capital catalana és la principal beneficiada d’aquesta activitat, ja que el 75% de l’efecte total es queda a la ciutat de Barcelona (313,4 milions d’euros de contribució del PIB i 5.039 llocs de treball, en termes absoluts).
El president del Port, Sixte Cambra, ha destacat la rellevant contribució que fa l’estudi “per valorar la veritable dimensió econòmica i social d’un tràfic que en els darrers anys ha adquirit una gran importància com a generador d’inversions, ocupació i activitat econòmica”.
L’estudi detalla que l’arribada de creuers al Port de Barcelona comporta una facturació diària de 2,2 milions d’euros a Catalunya (1,7 milions dels quals, a la ciutat de Barcelona). És a dir, cada creuer que fa escala al Port de Barcelona genera, de mitjana, una facturació total d’un milió d’euros; contribueix amb mig milió d’euros al PIB de Catalunya i permet mantenir 9 llocs de treball (7 dels quals, a Barcelona). A més, cada escala de creuer aporta 200.000 euros en rendes fiscals (IVA, IRPF i Impost de Societats).
A més, l’estudi demostra que el sector de creuers, lluny de beneficiar exclusivament les activitats típicament turístiques, genera importants efectes positius en altres sectors de l’economia. Aquesta multiplicació dels beneficis a diferents segments econòmics es concreta en la distribució dels llocs de treball que origina l’activitat creuerística: si bé 3.995 llocs de feina es generen en sectors turístics, els 2.764 restants es donen a sectors tan diversos com la logística, la fabricació de productes alimentaris, la indústria metal·lúrgica, les industries químiques, els serveis mèdics o els serveis de gestió de residus i sanejament, entre d’altres.