Fuel Poverty Group: contra la pobresa energètica

La pobresa energètica, definida com  la dificultat o la incapacitat de mantenir l’habitatge  en unes condicions adequades de temperatura a un preu just, és una problemàtica cada cop més estesa amb conseqüències directes en la salut, l’economia i el benestar de les persones.  En el cas de l’estat espanyol, el fet que el preu de l’electricitat i el gas sigui dels més elevats d’Europa – segons un recent estudi  de l’Oxford Institute for Energy Studies la llum a Espanya es va encarir el doble que a la resta de la UE durant la crisi –  deixa bona part de la població fora de l’accés a un bé bàsic com és l’energia, indispensable per accions tan quotidianes com són cuinar, il·luminar-se, dutxar-se, o escalfar-se.

Fuel Poverty Group (FPG), programa promogut per Associació Benestar i Desenvolupament, Fundació Acció Benestar i Desenvolupament i l’associació Ecoserveis, busca conscienciar sobre les dificultats generades per l’alt preu de la energia i crear una xarxa de suport encarregada de lluitar contra la pobresa energètica. FPG està format per voluntaris de diferents àmbits (enginyeria, ciències ambientals, ciències socials, activisme, voluntariat) que treballen per transmetre als ciutadans els seus coneixements sobre com fer front a la pobresa energètica.

Aprendre a reduir la factura del gas o la llum, posar en practiques recursos d’eficiència energètica a la llar o tenir uns criteris definits a l’hora de contractar un servei són passos essencials per a quan ens trobem en una situació de pobresa energètica.

La feina de FPG s’estructura en diferents accions enfocades a la formació, la sensibilització, la detecció i l’assessorament. Entre d’altres, els voluntaris duen a terme tallers de factures, pensats per entendre tots aquells conceptes confusos i reduir els seus imports, i assessories domiciliàries en les quals es diagnostiquen les necessitats reals d’una llar i les persones que hi viuen i es proposen mesures d’estalvi. FPG també ofereix punts d’informació energètica en el quals s’orienta de manera personal i gratuïta a totes les persones que tenen dificultats en la comprensió de la factura, per tal de detectar possibles dificultats per pagar-les i situacions de pobresa energètica.

Un dels elements indispensables per a que el treball de FPG tingui un impacte real és comptar amb una implicació ciutadana que es tradueixi en voluntaris. . En aquest sentit, el projecte ofereix sessions de formació a totes aquelles persones que vulguin sumar el seu esforç a la lluita contra la pobresa energètica. Els propers dies 9, 11 i 16 de novembre FPG ofereix tres sessions de formació per a voluntaris. Aquelles persones que estiguin interessades poden escriure a: energiajusta@abd-ong.org

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.