La Unió d’Entitats i el Servei Socioeducatiu porten a la Marina la setmana de les dones

Setmana_Dona

El dia 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per a la Eradicació de la Violència vers les Dones. És una data en la qual fer repàs de les vulneracions de drets que les dones encara pateixen només pel fet de ser dones, per fer visible la violència explícita i també les microviolències quotidianes i gairebé invisibles a que ens sotmet la societat.

Aprofitant aquesta efemèride, volem fer una lectura positiva de la situació en que es troben les dones del barri de la Marina. Posar l’accent en el seu esperit de lluita, de superació, en la seva capacitat de transformar el seu entorn. De vegades les petites violències quotidianes són imperceptibles, però és a partir d’empoderar-se, de participar, fer-se veure i fer-se escoltar, que podem superar-les i desarticular-les.

La Unió d’Entitats de la Marina i el Servei Socioeducatiu inauguren enguany la primera Setmana de les Dones de la Marina, unes jornades que durant 5 dies seguits, oferiran una panoràmica de com participen i es fan fortes les dones del nostre barri. Així mateix, volem obrir la porta a la reflexió sobre què és això que anomenem “gènere”. Què és?, per què té tanta importància?, per què genera violència? Les relacions de gènere són cosa de tots i totes, i cal el compromís de tota la ciutadania per a eradicar-la.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

Dimarts 25 de novembre:

Inauguració de l’exposició ARPILLERES DE LA MARINA, TRANSFORMACIÓ SOCIAL EN CLAU DE DONA i cosida popular.

Aquest projecte del Centre Cultural per a Dones Àncora, s’inspira en els col·lectius d’arpilleres nascuts a Xile durant els anys 70. L’arpillera és una tècnica tèxtil que utilitza robes per crear i recrear imatges que després es cusen sobre roba de sac. Al sud de Xile s’utilitzaven tradicionalment per a representar escenes de la vida quotidiana, però durant la dictadura militar prengueren un sentit de resistència política i de denúncia, de manera que el fil i l’agulla, es van convertir en una eina de reivindicació no violenta a situacions de dolor i injustícia. Les arpilleres esdevenen un mitjà d’expressió i comunicació personal i grupal d’allò que ha succeït, sent inseparables la realitat social, política, econòmica i cultural. El cosir es converteix en un llenguatge diferent al de les paraules que permet comunicar, expressar, transmetre, sensibilitzar i deixar testimoni d’allò viscut.

ON? Centre Cívic Casa del Rellotge –   HORARI: 17.00h

Dimecres 26 de novembre:

Taller participatiu “Comprendre la violència masclista i el paper de la comunitat en la seva eradicació”.

Víctor Jorquera, professor de Psicologia Social de la UB, ens convida a reflexionar sobre què és el GÈNERE. Quina és la diferència entre sexe i gènere? Com construïm la nostra identitat a partir del gènere? Perquè les relacions de gènere condueixen a situacions de violència? Com podem eradicar-la entre tots i totes? Aquesta és una activitat del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones, a través de l’Acord Ciutadà Contra la Violència de Gènere.

ON? Biblioteca Francesc Candel –   HORARI: 17.00h

Dijous 27 de novembre:

Véns al PIAD?

Presentació dels serveis que ofereix el PUNT D’INFORMACIÓ I ATENCIÓ A LES DONES del Districte de Sants Montjuïc. Veniu a conèixer aquest servei per a totes les dones del Districte i a provar un dels seus tallers: Moviment conscient des de l’escolta del cos.

ON? Centre Cultural per a Dones ÀNCORA, C/Sant Eloi 5-7. –   HORARI: 17.00h

FORMACIÓ PER A ENTITATS I PROFESSIONALS DE L’EDUCACIÓ: LA VIOLÈNCIA VER LES DONES EN ELS MITJANS AUDIOVISUALS.

Des del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones, ens oferiran aquesta formació per a aprendre a dinamitzar recursos pedagògics amb els quals treballar la violència de gènere als mitjans de comunicació amb els infants i els joves. Aquesta activitat requereix inscripció prèvia a ssocioeducatiulamarina@gmail.com.

ON? Unió d’Entitats de la Marina, . C/ Mare de Déu del Port, 363 baixos (Entrada pel Parc de Can Sabaté). –   HORARI: 17.00h

Divendres 28 de novembre:

LA CORRALA, PROJECTE DE TEATRE COMUNITARI I NARRACIÓ ORAL DE LES DONES DE LA MARINA.

Aquest projecte ha buscat empoderar 12 dones de la Marina a través de la formació i el joc teatral. Aquest grup de dones lluitadores i compromeses ha creat una obra de teatre fantàstica a partir de les històries de vida de nombroses dones anònimes dels barris de la Marina; dones que han contribuït al desenvolupament del seu barri, al benestar de les seves famílies, al progrés social i personal de nombroses persones. Dones com tu, com jo, com totes… dones fortes, dones valentes que tenen molt per explicar.

ON? Sala Pepita Casanellas –   HORARI: 19.00h

Dissabte 29 de novembre:

PASSEJADA EXPLORATÒRIA DE DONES DE LA MARINA.

Cada persona, en funció de la seva edat, gènere, interessos, etc. té una visió particular del món. També les dones, pel fet de ser dones, tenim una mirada especial sobre el què ens envolta. Caminem pel carrer i ens adonem de coses que potser d’altres no perceben. En aquesta activitat, volem fer una passejada multitudinària amb un munt de dones del barri, que puguin identificar aquelles coses que, sota mirada de dona, volem transformar, canviar, millorar… en l’espai públic. Entre totes, passejant xino xano, farem un diagnòstic del nostre barri, farem sentir la nostra opinió i celebrarem les nostres ganes de participar, de conèixer-nos i fer xarxa. Acabarem Amb la CLOENDA DE LA SETMANA DE LES DONES I VERMUT!!!

ON? El recorregut començarà davant del Centre Cívic la Cadena a les 11.00h i acabarà al mateix Centre Cívic a les 13.00h.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.