40 anys del centre cívic Casa del Rellotge

Un servei cultural viu

Exposició pel 40 aniversari a la Casa del Rellotge
Gran nombre de veïns, veïnes i personalitats associatives i polítiques van participar de l'exposició conmemorativa.

40 anys d’història. 40 anys de treball. Una trajectòria àmplia que avala al Centre Cívic Casa del Rellotge com una de les insígnies culturals de la zona.

El seu edifici havia estat una empresa d’estampats, sota el nom de Ca l’Erasme, va ser comprat més endavant per la fàbrica de galvanitzats Farrero S.A., la qual va batejar l’edifici com a Can Farrero, nom que també reben els jardins que rodegen el centre cívic. L’any 1965, però, la factoria va cessar la seva activitat en quedar totalment obsoleta.

Després del tancament, van passar uns anys en el qual aquest edifici va perdre la seva identitat i la seva funció al barri.

Finalment, i després d’una forta batalla veïnal, el 23 de juny de l’any 1984 i Diada de Sant Joan –tot coincidint amb la segona arribada de la Flama del Canigó a la  Marina—, l’Ajuntament de la ciutat va tornar a donar vida a aquest històric recinte, inaugurant el Centre Cívic la Casa del Rellotge, en peu fins avui en dia. De tot això en va ser partícip la Maria Ortega, veïna de la Marina, fundadora del Centre Cultural Àncora i història en viu del moviment feminista del barri i també del país.

Ella, amb molts altres i amb una altra figura de la lluita veïnal de la Marina, Basilio González, van participar coordinant i negociant amb les institucions la inauguració del centre cívic en un edifici abandonat durant anys i que es pretenia derruir. “Aquí no hi havia res i vam ser uns quants veïns els que ens vam mobilitzar per disposar d’un centre d’aquestes característiques al barri”, esmenta Ortega.

Quaranta anys donen temps per a moltes coses. “Els 40 són els nous 20”, que diuen. I en el cas de la Casa del Rellotge, certament és així. Rejovenida i amb una programació que abasta exposicions, tallers, xerrades, projeccions i itineraris culturals, entre d’altres. Tots ells molt ben acollits pel veïnat i part del programari que ofereix setmanalment aquest incansable centre cívic. I així durant 40 anys.

“El bon funcionament de l’entitat és el resultat de l’esforç i el compromís d’un equip que reclama més recursos i que manté l’esperit de servei al barri”

Però no és pas or tot el que lluu. El bon funcionament de l’entitat no és més que el resultat de l’esforç i el compromís d’un equip, ben reduït i que reclama més recursos, però que manté una gran ambició i l’esperit de servei al barri de la Marina. Així ho defineix la seva directora, Marta Morillo. “El nostre punt fort són l’ànim, les ganes i l’esperit que té l’equip de fer coses”, afegeix.

Un afany de fer i de treballar que no sempre són possibles de materialitzar. “Volem dur a terme moltes coses, volem arribar a molts llocs, però per tema d’hores i de personal no és factible”, assegura Morillo. “Tenim més ganes que capacitat”, conclou.

Una activitat i sacrifici d’incalculable valor social que es troba recollit, mitjançant cartells i fotografies, en l’exposició que s’ha preparat a l’emblemàtic edifici de la Casa del Rellotge, inaugurada el passat dijous 4 d’abril, en un acte al qual van assistir un gran nombre de veïns, veïnes i personalitats associatives i polítiques de tot el districte.

Però, no serà l’única celebració. En concret, pel dia 6 de juny, en coordinació amb el Club de Foto, s’està treballant en una exposició fotogràfica amb la gent que ha format part de la Casa del Rellotge durant els seus 40 anys de vida.

I encara hi ha més: pel dia 8 de juny, s’està preparant un trencadís en col·laboració amb diferents tallers de la Casa del Rellotge, segons ha confirmat la directora del centre. “Aquell dia també hi haurà música i convidarem a vermut, serà divertit”, expressava.

En definitiva, un recorregut que no ha estat fàcil, però que a còpia d’esforç i compromís han fet de la Casa del Rellotge un emblema innegable de la Marina, el districte i la ciutat de Barcelona. Per 40 anys més de contribució i treball pel barri i la seva gent!

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.