Guillermo Sáez: “Les aa.vv no som empreses: hem de treballar plegats per fomentar la convivència de la Marina”

P9020052

Guillermo Sáez, nou president de l’Associació de Veïns de Can Clos

Per què es fa el canvi de poder?

Es deu bàsicament a la finalització del mandat de l’antic president de l’associació, Pedro Valverde, que fins a la possessió de poder ha exercit el càrrec en funcions.

Com s’ha succeït el traspàs?

Doncs les eleccions han estat una mica complexes. S’han celebrat dues, però per una sèrie d’anomalies s’han hagut de suspendre. La intenció era convocar unes terceres al setembre, aprofitant que tothom ha acabat les vacances, però durant aquest període de temps l’altra candidatura va renunciar i s’ha quedat la meva. L’elecció ha estat dels socis de l’entitat.

Quins projectes tens pel barri?

Estem treballant en un taller d’iniciació a la informàtica amb tablets, de 40 o 50 hores, per adults, gratuït i en tres torns (matí, tarda i dissabte). La idea és començar-lo en octubre i pretén pal•liar l’analfabetisme informàtic que afecta a determinats sectors de la població. És una de les iniciatives que treballem amb La Vinya. També hi haurà gimnàstica rítmica, la gimnàstica de manteniment, arts marcials, zumba i unes classes d’exercici físic amb tutors perquè anar al gimnàs no sigui una activitat individualitzada. A més, volem crear una dinàmica lúdica amb jocs com els dards o els escacs, gaudir d’un cinema de barri gratuït i ajudar als estudiants amb unes classes de reforç escolar. Sempre parlem d’activitats gratuïtes o amb el mínim cost i que es realitzen a les instal•lacions de l’Associació de Veïns.

Per quins motius acuden els veïns a l’Associació?

Alguns veïns et demanen ajuda per qüestions més personals i altres per temes que afecten el barri en general, però has d’estar al capdavant per a tot, perquè no deixen de ser veïns. El paper de les associacions també és la de ser intermediari entre el veí i un organisme com el districte: sempre és més fàcil per ells, fer la petició a través de nosaltres.

Quines són les problemàtiques que afecten al barri?

És un barri molt castigat per l’atur i s’ha fet molt gran, necessita sortir de l’encasellament i començar a renovar-se. Normalment a la gent li costa molt moure’s, sovint està acomodada. La meva pretensió és trencar amb la percepció de que Can Clos és un barri allunyat i en cert aspecte “exclòs”, és un sector més de La Marina i només arrencarem aquesta màscara treballant per al nostre barri i entenent que això ens beneficia .

Quin és el paper que han de jugar les Associacions de veïns al barri? Com han de treballar?

El paper de les associacions de veïns ha canviat en aquestes últimes dècades, ja no hi ha aquestes demandes tant físiques d’habitatges i locals de reunió, però sí que hi ha noves necessitats que s’han d’anar cobrint. Sense dubte, totes les associacions de veïns han de treballar plegades. No entenc que no tinguem informació entre nosaltres, que no existeixi una integració total. No som empreses, no hi ha cap competència: hem de treballar plegats per fomentar la convivència entre el veïnat de tota la Marina i aquesta ha d’anar més enllà de les Bacanals. La tasca és de les associacions veïnals i de la Unió d’Entitats .

L’absència de les Associacions de Veïns a les manifestacions del metro s’ha pogut interpretar com una manca de suport al veïnat en la gran demanda social. Quina ha estat la vostra acció en el tema?

A escala personal, crec que les manifestacions sovint no tenen un efecte directe i que només perjudiquen els treballadors. Potser els veïns sí que ens han vist amb certa distància per no donar un suport visible a les protestes, però considero que es poden dur a terme accions d’altres formes, mitjançant la reunió i del diàleg. No hem estat quiets, ens hem reunit amb el Districte, et donen dades que la població de carrer no té i els intentes entendre. Si les protestes s’haguessin succeït des de l’època de bonança, la demanda veïnal tindria més coherència, però la petició en una situació econòmica tan complexa com l’actual té difícil solució.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.