Més de set serveis reforcen l’atenció social a la Marina
Els Jardins de Cal Sèbio, ubicats a la cruïlla dels carrers Foc i Mare de Déu de Port, acullen ara un nou veí: el Centre d’Atenció Integral de la Marina. És un equipament pioner a Barcelona situat equidistant de la Marina de Port i la Marina del Prat Vermell i que té l’objectiu d’atendre integralment la zona, aplegant, aproximant i facilitant serveis, alhora que també simplificant gestions administratives a la ciutadania.
Qualsevol persona que necessiti informació o orientació podrà adreçar-s’hi. L’aposta és per la millora continua en el model d’atenció, incloent-hi una perspectiva més acollidora. Així, hi ha la determinació que totes les persones se sentin escoltades, ben ateses i acompanyades en la situació delicada que travessen i els fa arribar fins aquests serveis. Ser un reforç veritable per explorar sortides i cercar suport en matèries relacionades amb la pobresa energètica, l’ocupació, entre moltes altres necessitats bàsiques, és el que pretén aquest nou espai municipal a la Marina en resposta a la demanda ciutadana d’una atenció de qualitat.
Per això fins a set serveis tindran oficines al nou espai de manera permanent i es preveu que altres serveis i/o projectes també en podran fer usos puntuals. Entre els primers, hi ha el Centre de Serveis Socials (CSS la Marina) que funcionava a la Sala Pepita Casanellas, i des del juliol passat atén al nou edifici.
També hi atendran el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD-Proximitat), el Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), el Punt d’Assessorament Energètic (PAE), Konsulta’m+22, Vila-Veïna, Xarxes de Resposta Socioeconòmica (XARSE) i l’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana (OVAC), (vegeu el detall de les prestacions que ofereixen a la contraportada). Tanmateix, l’espai s’aprofitarà per a usos comunitaris i a partir del 18 de setembre tots els serveis estaran actius.
Així, la planta baixa estarà oberta a la ciutadania i tindrà accés al Centre de Serveis Socials mitjançant una recepció i sales d’atenció individualitzada. A la primera planta, hi haurà altres sales d’entrevistes (16 a tot l’edifici), un vestíbul i més espais de reunió. La segona planta està restringida al públic i l’utilitzen els professionals. A més, hi ha el semisoterrani, que tindrà usos polivalents per als serveis del CAI i les diferents entitats i col·lectius d’acció comunitària.
Precisament, el passat mes de març es feia una jornada de portes obertes, amb veïns, veïnes i entitats. Entre els aspectes més ben valorats per les persones assistents destacava el fet que hi coincideixin diversos serveis, que s’hagi pensat espais oberts a la ciutadania, i el canvi d’enfocament en l’atenció a les persones, amb espais molt més amables.
La construcció del nou CAI de la Marina és una de les actuacions més importants del Pla de Barris, i ha comptat amb una inversió de 4,8 milions d’euros. És part del compromís de garantir la universalització dels drets socials i donar resposta a les necessitats, expectatives i demandes cada vegada més complexes, plurals i canviants de la ciutadania i per les quals treballa Barcelona. Ha de contribuir a garantir els drets socials i les necessitats bàsiques de les persones, i depèn de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona (IMSS).
El canvi del model: d’agents d’informació a acollidors.
Es tracta d’un equipament innovador en l’atenció social i se sustenta en tres pilars fonamentals. Primer, ofereix un model d’atenció integral i acollidor, que orienta i acompanya amb recursos i serveis per resoldre les necessitats socials, però que també treballa des de la perspectiva de potenciar les fortaleses de les persones.
Segon, integra diversos serveis; el nou model promou la coproducció entre tots els serveis que atenen dins o fora del CAI, però que participen de l’atenció social a les persones com una aposta per enfortir les estratègies comunitàries.
I el tercer pilar és la integració amb el territori, millora la implicació i la interacció de tots els agents socials, definint objectius compartits i aprofitant sinergies, sobretot entre els serveis socials i les xarxes de veïnatge actives.
Un espai acollidor, funcional i sostenible.
Amb una superfície total de 1.593,57 m2 i quatre plantes d’oficines i espais compartits, es va idear pensant en criteris de sostenibilitat amb la utilització de materials que redueixen l’impacte ambiental. A més, la coberta tindrà un espai verd per reduir la generació de residus i les emissions de CO2.
Al seu interior predomina la fusta i els grans finestrals, un disseny que facilita la climatització de l’edifici alhora que millora la relació amb l’entorn. Llum arreu i una arquitectura moderna deixen a la vista el formigó i la fusta de marcs de portes i finestres, a més de tot el mobiliari.
Així mateix, la volumetria i distribució interior de totes les plantes permet la ventilació creuada i la il·luminació natural en pràcticament tota la seva superfície, augmentant el confort interior i reduint la demanda energètica.