La Marina estrena nou Centre d’Atenció Integral (CAI)

Proximitat i atenció a les persones, més de set serveis reforcen l’atenció social al barri

Dues persones observen des del carrer del Foc el nou Centre d'Atenció Integral.

Més de set serveis reforcen l’atenció social a la Marina

Els Jardins de Cal Sèbio, ubicats a la cruïlla dels carrers Foc i Mare de Déu de Port, acullen ara un nou veí: el Centre d’Atenció Integral de la Marina. És un equipament pioner a Barcelona situat equidistant de la Marina de Port i la Marina del Prat Vermell i que té l’objectiu d’atendre integralment la zona, aplegant, aproximant i facilitant serveis, alhora que també simplificant gestions administratives a la ciutadania.

Qualsevol persona que necessiti informació o orientació podrà adreçar-s’hi. L’aposta és per la millora continua en el model d’atenció, incloent-hi una perspectiva més acollidora. Així, hi ha la determinació que totes les persones se sentin escoltades, ben ateses i acompanyades en la situació delicada que travessen i els fa arribar fins aquests serveis. Ser un reforç veritable per explorar sortides i cercar suport en matèries relacionades amb la pobresa energètica, l’ocupació, entre moltes altres necessitats bàsiques, és el que pretén aquest nou espai municipal a la Marina en resposta a la demanda ciutadana d’una atenció de qualitat.

Reunió informativa amb veïns i veïnes de la Marina per assessorar-los sobre els serveis del nou Centre d’Atenció Integral. (Alejandro Flores).

Per això fins a set serveis tindran oficines al nou espai de manera permanent i es preveu que altres serveis i/o projectes també en podran fer usos puntuals. Entre els primers, hi ha el Centre de Serveis Socials (CSS la Marina) que funcionava a la Sala Pepita Casanellas, i des del juliol passat atén al nou edifici.  

També hi atendran el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD-Proximitat), el Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), el Punt d’Assessorament Energètic (PAE), Konsulta’m+22, Vila-Veïna, Xarxes de Resposta Socioeconòmica (XARSE) i l’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana (OVAC), (vegeu el detall de les prestacions que ofereixen a la contraportada). Tanmateix, l’espai s’aprofitarà per a usos comunitaris i  a partir del 18 de setembre tots els serveis estaran actius.

Dues professionals treballen a la segona planta del CAI. (Alejandro Flores).

Així, la planta baixa estarà oberta a la ciutadania i tindrà accés al Centre de Serveis Socials mitjançant una recepció i sales d’atenció individualitzada. A la primera planta, hi haurà altres sales d’entrevistes (16 a tot l’edifici), un vestíbul i més espais de reunió. La segona planta està restringida al públic i l’utilitzen els professionals. A més, hi ha el semisoterrani, que tindrà usos polivalents per als serveis del CAI i les diferents entitats i col·lectius d’acció comunitària.

Precisament, el passat mes de març es feia una jornada de portes obertes, amb veïns, veïnes i entitats. Entre els aspectes més ben valorats per les persones assistents destacava el fet que hi coincideixin diversos serveis, que s’hagi pensat espais oberts a la ciutadania, i el canvi d’enfocament en l’atenció a les persones, amb espais molt més amables.

La construcció del nou CAI de la Marina és una de les actuacions més importants del Pla de Barris, i ha comptat amb una inversió de 4,8 milions d’euros. És part del compromís de garantir la universalització dels drets socials i donar resposta a les necessitats, expectatives i demandes cada vegada més complexes, plurals i canviants de la ciutadania i per les quals treballa Barcelona. Ha de contribuir a garantir els drets socials i les necessitats bàsiques de les persones, i depèn de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona (IMSS).

Recepció d’usuaris al nou Centre d’Atenció Integral. (Alejandro Flores).

El canvi del model: d’agents d’informació a acollidors.

Es tracta d’un equipament innovador en l’atenció social  i se sustenta en tres pilars fonamentals. Primer, ofereix un model d’atenció integral i acollidor, que orienta i acompanya amb recursos i serveis per resoldre les necessitats socials, però que també treballa des de la perspectiva de potenciar les fortaleses de les persones.

Segon, integra diversos serveis; el nou model promou la coproducció entre tots els serveis que atenen dins o fora del CAI, però que participen de l’atenció social a les persones com una aposta per enfortir les estratègies comunitàries.

I el tercer pilar és la  integració amb el territori,  millora la implicació i la interacció de tots els agents socials, definint objectius compartits i aprofitant sinergies, sobretot entre els serveis socials i les xarxes de veïnatge actives.

Façana principal i entrada del nou CAI, situat entre Mare de Déu de Port i carrer del Foc. (Alejandro Flores).

Un espai acollidor, funcional i sostenible.

Amb una superfície total de 1.593,57 m2 i quatre plantes d’oficines i espais compartits, es va idear pensant en criteris de sostenibilitat amb la utilització de materials que redueixen l’impacte ambiental. A més, la coberta tindrà un espai verd per reduir la generació de residus i les emissions de CO2.

Al seu interior predomina la fusta i els grans finestrals, un disseny que facilita la climatització de l’edifici alhora que millora la relació amb l’entorn.  Llum arreu i una arquitectura moderna deixen a la vista el formigó i la fusta de marcs de portes i finestres, a més de tot el mobiliari.

Així mateix, la volumetria i distribució interior de totes les plantes permet la ventilació creuada i la il·luminació natural en pràcticament tota la seva superfície, augmentant el confort interior i reduint la demanda energètica.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.