Escoles i instituts de la Marina se sumen a la vaga d’educació

Cincs dies de vaga a les escoles i instituts

Els centres educatius del barri s’han sumat al primer dia de la vaga convocada per diversos sindicats de mestres. La majoria d’escoles reporten un ampli adheriment dels docents en protesta contra la gestió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Les jornades de vaga seran cinc dies: del 15 al 17, i el 29 i 30 de març.

Quins són els motius de la vaga?

La vaga s’ha convocat, per una banda, en contra de la modificació del calendari escolar. El Consorci d’Educació ha avançat l’inici de les classes del pròxim curs lectiu, al 5 de setembre a primària i al 7 de setembre, als instituts. A més estableix la jornada reduïda durant tot el mes de setembre.

Per altra banda, els docents protesten pels canvis “precipitats i sense marge de temps” dels currículums escolars, que afecten el professorat de cara a organitzar i preparar les matèries a impartir, ja que els redueixen les hores. A més, el professorat també exigeix la reversió de les retallades que es van iniciar amb la crisi econòmica (especialment a partir del 2010) i reclama una inversió mínima del 6% del PIB català en educació. Llindar que en teoria ve marcat per la Llei d’Educació de Catalunya, i que ara mateix no arriba al 4%.

Pel que fa als serveis mínims, el Departament d’Empresa i Ocupació ha establert que ha d’haver-hi la presència de, almenys, un membre de l’equip directiu, un docent per cada tres aules i el 50% de la plantilla a les escoles bressol. Uns serveis mínims superiors a la vaga convocada fa tres anys i que han estat considerats “abusius” pels sindicats organitzadors.

El seguiment a les escoles i instituts de la Marina

Totes les escoles del barri s’han adherit a la vaga. “Tenim gairebé un 100% de seguiment per part del professorat”, informen des de l’Escola Can Clos. A l’Escola Enric Granados informen de la mateixa situació: “el seguiment és majoritari per part del professorat”.

Situació similar la de l’Escola Pau Vila, on prop del 80% dels alumnes ha faltat a classe i s’han adaptat els continguts, dirigits a reflexionar sobre diferents temàtiques d’actualitat (com la guerra d’Ucraïna). Així s’ha evitat avançar en les matèries lectives “per no discriminar els que s’adhereixen al seu dret a fer vaga”, com asseguren també des dels altres centres educatius.

A l’escola SEAT, el seguiment del professorat arriba a un 75% i del voltant de 400 estudiants avui només han assistit uns 90. En la mateixa línia, a l’escola Ramon Casas, un 60% del professat s’hi ha adherit i un 50% dels estudiants avui tampoc no hi ha assistit.

De la mateixa manera, a l’Escola d’El Polvorí el 50% dels alumnes i professors han secundat la protesta, “els cicles s’han ajuntat de manera que els serveis mínims es poden garantir amb més eficàcia” expliquen les escoles. A l’escola Bàrkeno la vaga ha coincidit amb dies de colònies i la majoria dels mestres han decidit prioritzar les sortides amb els infants. No obstant això, els docents d’aquesta escola també s’han volgut sumar a la protesta signant la carta que tots els centres han dirigit al conseller Gonzàlez-Cambray.

Sobre el seguiment als instituts, al Domènech i Montaner gairebé el 60% del professorat igualment s’ha adherit a la vaga, han assistit només un 50% dels alumnes, molts dels quals han decidit tornat cap a casa.

La majoria dels mestres i dels equips directius que han secundat la vaga assistiran a les manifestacions convocades pels sindicats: avui, dimarts 15 de març a les 11.30 als Jardinets de Gràcia; demà, 16 de març a les 11.30 a l’Estació de Sants, concentració que acabarà al Saló de l’Ensenyament que se celebra a la Fira; i la tercera, el dijous, 17 de març des de plaça Universitat i fins a Plaça Sant Jaume.

Així han informat mateixos centres educatius consultats per LA MARINA

Paral·lelament a la vaga d’aquests cinc dies, hi ha prevista una aturada el 23 de març per la sentència publicada el passat mes de gener, que obliga a fer el 25% de les classes en castellà.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.