Fires i mostres a La Marina per les seves festes!

Les Festes de La Marina han reunit els veïns i veïnes del barri i voltants durant set dies en què s’han organitzat una infinitat d’activitats diverses i dirigides a diferents públics. El dissabte 19 de juny va celebrar-se la 18a Mostra de Comerç Fira Marinera i de Pagesia, una fita crucial pel veïnat i els comerciants, així com la Mostra Cultural que ha donat a conneixer les diverses cultures i entitats que conviuen al barri

Rialles, retrobaments i música a la Mostra de Comerç Marinera i de Pagesia

Són les 8:00 del matí al Passeig de la Zona Franca (entre Foneria i Minera, per ser exactes) i La Marina encara dorm. Només els veïns i veïnes matineres han començat a transitar tímidament els carrers per comprar el diari o fer un cafè al bar de confiança abans que aquest costat de la ciutat se submergeixi en el ritme frenètic que la caracteritza. No obstant això, el Passeig de la Zona Franca fa temps que és actiu: un bon grapat de mans treballadores i meticuloses munten les paradetes, que seran la columna vertebral de la Mostra de Comerç, la Fira Marinera i de Pagesia.

La Marina FM també ha trobat una forma d’encabir-se en la jornada: amb un escriptori on destaquen quatre micròfons, una taula de mescles d’àudio i l’inconfusible rètol blau i blanc, característic de la casa, és impossible passar desapercebuts. Hi ajuda també l’altaveu, que s’alça orgullós i que retransmetrà un especial de ràdio fins que la Fira s’hagi acabat.

Durant tot el dia els veïns i veïnes han deambulat pel mig del passeig, tancat per l’ocasió, tot gaudint de les cinquanta-quatre paradetes de firaires i del comerç associat. Hi havia de tot: menjar, joieria, artesania, immobiliàries, serveis educatius, decoració de la llar, estètica, mostres dels comerciants… Un pla perfecte per passar-hi el dia, i per aprofitar de fer alguna compra d’última hora, l’eterna compra pendent o la d’algun capritx, molts hi vam caure! 

Les activitats que s’han organitzat van, en la seva majoria, destinades a la canalla: “Kids and Us” (contes en anglès) i el concurs “Small Talk” han aconseguit que els nens i nenes es reuneixin al final del Passeig, embadalits en el món de fantasia al qual els transporten les veus melodioses de les organitzadores. Mentrestant, els pares i mares aprofiten per xerrar amb alguna veïna, comprar un refresc al bar i gaudir del calorós dia de juny en companyia.

A les 12.00 començava una activitat destinada al públic adult: els parlaments institucionals. Un cop reunits els i les ponents: el regidor del districte, Marc Serra; la regidora de comerç, Montserrat Ballarín; la presidenta del Consell del Districte, Neus Munté; el president de la Coordinadora de veïns, Abdó Florencio i la presidenta de l’Associació de comerciants de La Marina, Mei Márquez van expressar-se.

Les autoritats institucionals van coincidir en la necessitat de tornar mica en mica a la normalitat i en destacar l’enorme esforç que ha fet el comerç de proximitat per adaptar-se a la situació de confinament. Des dels comerciants, la Mei va tenir paraules d’agraïments a tothom per la feina feta durant els mesos més durs de pandèmia. Sobretot va posar en valor la resiliència dels comerciants i l’empenta en ser proactius alhora de buscar alternatives i adaptar-se a tots els daltabaixos.

Tot i l’esperit festiu, va haver-hi ocasió també per la crítica. El president de la Coordinadora de veïns, l’Abdó Florencio, va aprofitar per posar de manifest algunes reclamacions històriques de les entitats i associacions de La Marina que el districte encara no ha complert: una major comunicació entre les entitats i el govern i la remodelació del Passeig de la Zona Franca en són uns exemples.

Després de la necessària pausa per dinar (i, en algunes ocasions, acompanyada per la migdiada), i a mesura que el Sol es posava per l’oest de La Marina, el grup musical Van de Bolo V.2 va posar la banda sonora als veïns i veïnes amb versions de cançons clàssiques com “Como un burro amarrado en la puerta del baile”, de El Último de la Fila, “It’s my life”, de Bon Jovi, o “Losing my religion”, de R.E.M. Fins i tot, en començar el concert, eren quatre gats les persones assegudes a les cadires; però, a mesura que transcorrien els minuts, els seients van ocupar-se completament. “La música realment és bona”, comenta una noia atreta per la melodia.

Alhora, pels més esportius i esportives, a la paradeta de La Marina FM es cobria un altre esdeveniment important: el partit de l’Eurocopa que enfrontava a Alemanya i Portugal. Els companys de Connexió Esportiva, Albert Aguilar i Pepe Ortega, acompanyats per la col·laboració del tècnic i coordinador de ràdio de La Marina FM, Jordi Pérez, van posar cor i veu a les jugades futbolístiques. “Heu tingut a la meva mare absorta tota la tarda”, confessava una veïna.

Així, entre rialles, retransmissions esportives, música i retrobaments, va celebrar-se la Mostra de Comerç, Marinera i de Pagesia, que serveix molt més que per donar visibilitat al comerç local del barri o per passejar pels carrers guarnits. És una oportunitat per tornar a una vida que, després de la pandèmia, és més necessària que mai.

L’illa de Can Sabaté acull la tercera edició de la Mostra Cultural

Mentre tot això transcorria al Passeig de la Zona Franca, els jardins de Can Sabaté acollien una altra activitat potent de totes les festes. La tercera edició de la Mostra cultural. Una oportunitat per les entitats associatives que treballen a La Marina per mostrar tot el que fan i convidar el veïnat a sumar-se a les seves propostes. Una vintena de paradetes van prendre la preciosa illa guarida de natura.

Aprendre a fer trenes africanes amb l’Associació Guineo-Catalana, provar mandales amb l’Associació de veïns i veïnes de Can Clos, una foto selfie de la mostra de La Marina Viva, la feina artesanal de les dones d’Ancora, El Casal La Vinya amb tot el ventall de serveis que ofereix, l’Escola Dominical amb la seva colla, les joves del Centre Cultural Estrelles Altres i la Taula de dones fent pedagogia sobre les persistents actituds masclismes, entre una vintena de propostes i entitats. També hi ha haver propostes esportives de la mà de l’Associació d’escacs i l’escola de futbol Ángel Pedraza i alguns esplais.

Però l’escenari aquí tampoc para d’aturar-se perquè durant tot el dia van cantar i ballar amb diferents opcions i propostes: cançons infantils, dansa urbana, country, tabalada, jazz… El prat estrella per la tarda va ser la dansa intercultural entre grups i balladores de flamenc, dansa africana i dansa clàssica índia Kathak. Van causar sensació entre els assistents. Una eufòria que va continuar amb els cantaors de flamenc en viu. 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.