Text i fotografia: Alejandro Flores
El Ramadà és una de les festivitats més importants de l’Islam perquè els creients tenen l’oportunitat de fer-se perdonar els pecats per Alà. Enguany, però, la crisi de la Covid-19 ha obligat a molts fidels a romandre a casa, i moltes de les celebracions multitudinàries s’han cancel·lat o s’han adaptat a l’àmbit de la llar.
“El Ramadà per als musulmans és un mes sagrat. Després dels resos en família ens ajuntem tots a la mesquita, que s’omple de gom a gom. Molta gent que no acostuma a vindre a la mesquita durant l’any, és durant aquesta festivitat que hi va”, explica el vicepresident de la mesquita Dar al-Quran de La Marina, el Bashir el Khalifi. Aquestes escenes ara queden lluny. El confinament generalitzat a gran part dels països del món ha obligat els musulmans a romandre a casa i a adaptar a la intimitat familiar els grans sopars que s’organitzaven en trencar el dejuni. Malgrat el replegament i la distància social imposats, no tothom creu que canviaran la manera de fer.
La Ibtissam Chakkour, membre de l’Associació Josur, creu que el Ramadà d’enguany no canviarà respecte del de l’any passat. De fet, creu que pot afavorir la meditació. “És un mes per reflexionar, per evadir-se de l’estrès del dia a dia. El fet que estiguem confinats ens ajuda a portar a terme correctament el Ramadà”, explica. La Ibtissam entén que els musulmans que viuen en un país sense tradicions islàmiques ja han hagut d’adaptar la seva religió a l’àmbit més íntim, i durant el Ramadà a mostrar també una certa normalitat davant els que no segueixen la religió tot i estar en dejuni. “Als països musulmans, sovint, s’adapten els horaris, com per exemple el fet d’entrar més tard a treballar o reduir l’horari escolar”, afegeix la Ibtissam.
En una situació de pandèmia mundial, és essencial mantenir el distanciament social i la higiene personal. El Bashir ens explica com el profeta Mahoma va advertir ja fa catorze segles d’aquestes mesures de prevenció. “Mahoma va dir que quan hi hagués una malaltia havíem d’estar a casa i no viatjar, i qui estava de viatge no havia de tornar a casa seva per no estendre la malaltia entre la seva comunitat. Això que ens recomanen ara ja ens ho va dir el Profeta fa més de 1400 anys”, resumeix el Bashir per recordar la importància de respectar aquestes recomanacions i quedar-se a casa durant la pandèmia.
Per tant, tant la Ibtissam com el Bashir animen als musulmans a continuar observant i respectant les mesures de confinament. Els sopars multitudinaris que s’organitzaven a la nit, els Iftar, molts d’ells amb l’objectiu d’oferir menjar als més vulnerables, ara s’han adaptat a l’àmbit familiar. “Al Ramadà sempre s’han de fer actes de voluntariat, ajudar i fer arribar aliments a la gent més desfavorida”, conclou la Ibtissam. Després del dejuni que commemora la primera revelació de l’Alcorà, el seu llibre sagrat, es solen organitzar sopars molt variats en família i amics, amb una forta càrrega comunitària i una oportunitat de compartir i reconciliar-se amb els demés.
Els resos de la nit a les mesquites d’arreu del món tampoc no es podran celebrar, però des de la mesquita Dar al-Quran de La Marina tenen la intenció de fer arribar a tots els musulmans el res de les 22h, el més important durant el Ramadà, via internet.
La comunitat musulmana a La Marina s’estima que arriba fins les dues-centes persones, segons indicava l’Abdellatif Elourama en aquesta crònica.