Text: Alejandro Flores
Els Bancs d’Aliments de les parròquies de Sant Bartomeu i de Mare de Déu de Port alerten de l’augment de les famílies en situació de vulnerabilitat social després de la crisi de la Covid-19.
En consonància amb aquesta alerta, L’FMI ha publicat aquesta setmana un informe on preveu una caiguda del 8% del PIB espanyol, el descens més gran dels últims 80 anys. A més, l’atur arribarà, segons el mateix informe, fins al 21%. Malgrat tot, els voluntaris i voluntàries de les diferents entitats de La Marina continuen la seva feina de repartiment de productes de primera necessitat, i també ho fan els veïns del barri gràcies a les xarxes comunitàries de suport.
“Se’ns ha girat molta feina. Des de Serveis Socials estem rebent molta gent nova per atendre-la, i creiem que el mes de maig serà molta més encara”, lamenta la coordinadora del banc d’aliments de la parròquia, la Itziar Valle. Els voluntaris, voluntàries i col·laboradors del repartiment són els encarregats de distribuir aliments entre les persones en situació de vulnerabilitat social, el nombre de les quals preveuen que s’apujarà considerablement el mes vinent a causa de la crisi sanitària i econòmica que patim.
Justament, el Regidor del Districte, en Marc Serra, donava compte d’aquest increment en la demanda de serveis socials en una carta dirigida a les entitats del Districte: “tots els centres de Serveis Socials de la ciutat segueixen funcionant i 9 fan atenció presencial, en el cas del nostre Districte el Centre obert és el de Cotxeres de Sants. Es realitzen al voltant de 1.000 atencions diàries i durant la crisi, fins al 14 d’abril s’han atès ja 24.000 persones, una xifra força elevada si es té en compte que durant tot el 2019 es van atendre unes 90.000 persones. Un 35% de les atencions són urgències sobrevingudes, és a dir, persones que no havien demanat mai suport de Serveis Socials o que fa més d’un any que no ho feien, informa l’autoritat.
I alhora explica les accions directes des de l’Ajuntament per paliar-ne. “S’han ampliat en un 67% els àpats a domicili per a persones que ho necessiten i s’han obert més menjadors socials, a banda de repartiment d’àpats en punts concrets com el que hi ha al SAIER del carrer Tarragona o al Casal de la Llacuna, on es reparteixen 500 àpats al dia”.
No obstant aquestes dades i tot i l’esforç d’enitats per ajudar en la resposta, els voluntaris s’han trobat que no hi ha prous materials de protecció individual per tots els que fan tasques de distribució, malgrat que l’Ajuntament els està repartint entre les entitats que col·laboren aquests dies amb les persones més necessitades. Segons la Itziar, els voluntaris han de fer servir els mateixos guants durant dies abans de poder-los canviar per uns de nous, i com que manquen mascaretes protectores per a tothom han hagut de fer-se-les de manera artesanal. Qui no té tall, rosega els ossos.
Les parròquies de Sant Bartomeu i de Mare de Déu de Port, en col·laboració amb Càritas, treballen durant tot l’any en el projecte del banc d’aliments. El rector de la parròquia, en Josep Ortet, destaca la importància de la fe durant crisis com aquestes. Però no només en la fe cristiana, sinó també en la fe per la vida. “Des de l’església, pot ser, es fa un llenguatge massa propi del concepte de fe i no té en compte la diversitat de situacions en què es pot manifestar. Segons com ho mirem, si algú té esperança en la vida, vol dir que té una certa fe”, explica en Josep.
La Itziar i en Josep valoren positivament la tasca dels voluntaris que s’està portant a terme al barri i a la ciutat, actes de solidaritat que ajuden a que les associacions i entitats del barri no es col·lapsin de feina. A La Marina, per exemple, veïns i veïnes han creat una xarxa de suport a persones en situació de vulnerabilitat, oferint-los productes de primera necessitat i material tecnològic per continuar amb els seus estudis o treballs, així com per portar la compra a casa a persones malaltes i a la gent gran.