Text i fotografies: Alejandra Sanchez i Albert Aguilar
Els carrers Fortuna i Segura del barri del Polvorí llueixen diferent d’uns mesos ençà. L’artífex de tot plegat és l’Emili Hormías, arquitecte encarregat de la reforma de tres finques del barri, acollides al Programa de ajudes a la rehabilitació d’habitatges de famílies en situació de vulnerabilitat, dins el Pla de Barris aprovat per l’Ajuntament de Barcelona.
El consistori va encarregar a la Universitat Politècnica de Catalunya un estudi per determinar la vulnerabilitat social i d’ingressos de certs barris i finques per tal de poder rehabilitar-los.
El programa presta una atenció integral a les finques i els seus estadants, amb tres objectius principals. D’una banda, la millora energètica dels edificis mitjançant un sistema d’aïllament tèrmic exterior que, segons Hormías, és com “posar-li un abric a l’edifici” i fa que la climatització sigui molt més eficient amb un consum més baix.
D’una altra, la millor integració paisatgística dels edificis amb l’entorn, que passaran de ser de maó vist a blanc crema.
Finalment, però no per últim menys important, el programa pretén “rehabilitar” també les comunitats de veïns que es beneficien de la subvenció. Per fer-ho possible, els tècnics de l’Ajuntament han treballat per enfortir els vincles dins de les comunitats i implantar conductes cíviques com, per exemple, tenir cura de les zones comunes o reunir-se de manera freqüent.
Actualment a la ciutat de Barcelona són unes 40 les finques que s’estan beneficiant d’aquest programa del consistori que, segons Hormías, és innovador i visionari, ja que “el futur de la rehabilitació d’edificis passa per al gestió dels propis veïns”.