La plaça de la Marina s’omple d’activitats per commemorar el 25N

Demà, a les 17h30, hi ha convocada una quedada a la plaça de la Marina per anar en conjunt a la manifestació de Barcelona

Fotografia: Alejandro Flores

Aquest matí han tingut lloc a la Plaça de la Marina els primers actes en commemoració del 25 de novembre, el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Envers les Dones. Des de les 10h del matí i fins a les 14h del migdia, el centre neuràlgic del barri s’ha omplert d’activitats a càrrec de diversos col·lectius feministes de la Marina.

El grup de joves del Centre Cultural Estrelles Altes ha instal·lat diverses carpes on es podien fer xapes i polseres reivindicatives. A més, també han volgut tenir un record per la cinquantena de dones assassinades a mans de les seves parelles o exparelles i per raó del seu sexe durant aquest 2019, recopilant totes les seves dades en una tanca decorada també amb llaços liles, el color de la lluita feminista.

L’activitat de xapes a càrrec de les joves del Centre Cultural Estrelles Altes

 

D’altra banda, també han quedat exposades a la Plaça de la Marina algunes de les obres participants al concurs convocat pel projecte Dona’t Més, també vinculat a les joves del Centre Cultural Estrelles Altes. Més de 50 persones han participat en aquest certamen expressant què significava per a elles la violència de gènere en 3 modalitats diferents: relat, dibuix i fotografia. Les guanyadores han estat Laia Soler en la categoria de relat, Elena pel que fa a dibuix i la millor fotografia ha estat la de Reina Mora Feminista.

Mural d’exposició de les obres participants al concurs de Dona’t Més

Aquest concurs, segons expliquen les seves organitzadores Xenia Morgado i Alba Prieto, té l’objectiu “d’implicar a la major quantitat de gent del barri possible i recollir les diferents emocions que provoca la violència de gènere”.

Un altre dels focus de la jornada reivindicativa d’avui a la Plaça de la Marina ha estat el de fer visibles aquelles violències que normalment passen desapercebudes. Morgado i Prieto expliquen la importància que tenen activitats com les d’avui per no normalitzar les violències contra les dones, ja que el que cal és “erradicar-les i visibilitzar-les”.

En aquesta mateixa línia, la Taula de Dones de la Marina ha estat l’encarregada d’elaborar un mural representant l’iceberg de les violències masclistes, on qualsevol que volgués podia apuntar una forma de violència que s’exercís contra les dones i col·locar-la en una part o altra del mural, segons si era visible o invisible. Maria Piquer i Cristina Martín, encarregades d’aquesta iniciativa, destaquen que aquest tipus d’accions són importants, ja que “tothom té molt clar que una agressió física és violència masclista, però igual no identifiquem comportaments com el xantatge emocional com a violència envers les dones i també ho és”.

Elaboració de l’iceberg de violències masclistes a càrrec de la Taula de Dones de la Marina

La Taula de Dones de la Marina ha convocat una quedada demà a les 17h30 a la Plaça de la Marina per anar en columna a la manifestació de Barcelona, que comença a les 18h30 als Jardinets de Gràcia.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.