La crisi agreuja la violència de gènere

ABD|

La dependència econòmica sotmet a les dones i als seus fills i filles a mantenir la relació de convivència amb l’agressor

Des de l’inici de la crisi ABD Associació Benestar i Desenvolupament ha detectat un augment de la dependència econòmica de les dones en vers els seus agressors. L’any 2008 el 54% de les dones ateses al Programa LARIS, atenció a la violència de gènere, comptaven amb ingressos propis, avui només són el 24%. La disminució de fonts d’ingressos com els ajuts socials, el suport familiar i l’incompliment de les pensions compensatòries i d’alimentació pels fills/es condemnen a les dones a haver d’afrontar aquesta problemàtica en solitari amb el risc que suposa no poder mantenir als seus fills i filles.

Desprendre’s d’una situació de maltractament requereix autonomia física, psíquica i, per suposat, econòmica. Les dones ateses al Programa LARIS conviuen entre 15 i 12 anys amb el seu agressor mantenint relacions de violència sense donar el pas de trencar-les. Però no només cal trencar el vincle econòmic. El 68% de les dones que arriben a LARIS minimitzen o justifiquen el comportament violent de les seves parelles basant-se en mites i creences com per exemple que la conducta violenta és conseqüència del comportament d’elles, que els homes són agressius per naturalesa o que la seva parella no està bé.

El primer pas del Programa LARIS és que les dones reconeguin i detectin les diferents formes de violència, els seus efectes cap a elles i els efectes cap als seus fills i filles. La majoria de dones ateses tenen fills en comú amb l’agressor i gairebé totes verbalitzen que els menors han estat presents en els episodis de violència, però només un 9,5% és conscient dels efectes i el malestar que genera sobre aquests nens i nenes.

El dia 25 de novembre, en motiu del Dia Internacional de l’Eradicació de la Violència vers les Dona, ABD vam organitzar la campanya POSA’T LILA amb l’objectiu de millorar la detecció de la violència a través de la sensibilització i la difusió de missatges preventius. Visita el nostre facebook i podràs veure’n el resultat.

A més, fent clic aquí podràs veure el video “La por bloqueja a les persones” amb una reflexió de la Nausica Castelló. I si fas clic aquí, veuràs  el video de la campanya “Tenemos el detector de la violencia de género activo?”

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.