La il·lusió nadalenca com a denominador comú a la residència “La Font Florida”

118 avis;una sola família

Aquella sensació d’il·lusió, celebracions, alegria, retrobaments… molts cops ens fa oblidar que les persones grans, en dates tan assenyalades com el Nadal, poden arribar a sentir la soledat d’una manera molt més dolorosa que en altres moments de l’any. Els sentiments s’intensifiquen, els records s’amunteguen i l’absència de les persones que ja no hi són es fa encara més evidents. Aquest, però, no ha de ser un motiu per no gaudir d’aquestes festes , per això s’ha de procurar que la il·lusió es mantingui, en la mida del possible en les persones de la tercera edat.  El fet d’implicar-los en la decoració que ambienta al Nadal, cantar nadales amb ells o que recordin com les van aprendre o com les vivien en altres temps, pot fer que revisquin el sentiment que va aflorar en ells quan eren petits.

La residencia Font Florida

 La residència geriàtrica Font Florida , gestionada pel grup Mutuam i ubicada a la Plaça Cerdà, és un centre que vetlla, entre altres aspectes, per la intimitat, la qualitat i la dignitat dels seus residents, proporcionant eines per a poder desenvolupar una actitud integral en cadascun dels usuaris. És per això que, quan s’apropen dates importants, també se celebren una sèrie d’activitats per commemorar les festes assenyalades entre tots els avis i àvies.

La residència compta amb 88 residents i amb 30 usuaris al centre de dia, i, encara que en aquest últim no es facin les mateixes funcions, “no són seccions separades, sinó que conviuen residents i usuaris com si fossin una mateixa família” explica l’Esther Granado, educadora social de la residència.

Com es viu el nadal a la residència?

 No és el primer cop que La Font Florida organitza un munt d’activitats per animar els seus residents; van celebrar el començament de l’any d’una manera molt dolça amb un taller de rebosteria fent pastissos a base de galeta i xocolata, van gaudir de la Castanyada fent panellets i al desembre de l’any passat van rebre la visita de l’Associació cultural Leza amb l’orquestra infantil Lio.

La Font Florida fa dies que prepara la decoració per totes les festes de nadal. Des del dia 18 de desembre fins al dia de reis és pràcticament cada dia una activitat especial enfocada les festes perquè els més grans ho visquin amb el màxim d’il·lusió possible.

“Intentem que no perdin la il·lusió en dates en què és tan necessària”

Per començar, el dia 18 de desembre voluntaris de la creu roja acudiran a la residència i faran una entrega de regals, “és un dels dies més macos per als més grans, ho reben amb molta il·lusió” declara l’educadora social. El dimarts 19 es farà entrega d’unes cistelles solidàries a famílies necessitades del barri a través de la parròquia de Sant Bartomeu i el dia 22  tindrà lloc el famós caga tió i hi haurà el sorteig d’una cistella de nadal. A més de totes aquestes activitats, també es fan tots els sopars i dinars tradicionals d’aquestes festes, com el sopar de nit bona, el dinar de nadal, el de Sant Esteve, la retransmissió a la televisió de la missa del gall per a residents… Els usuaris del centre de dia, en canvi, es troben a casa amb les seves famílies, explica l’Esther. El dia 27 aniran al centre dos conta contes professionals i són contes pensats tant per adults com per nens. El dia 28, per exemple, es farà una cantada de nadales que fa dos mesos que assagen.

A la residència totes les celebracions es fan igualment, segons argumenta l’educadora de la Font Florida “hi ha alguns familiars que se’ls enduen a casa seva i ho celebren en família però també hi ha molts que es queden aquí i la seva família som nosaltres”. També tenen l’opció, els mateixos familiars, d’anar a fer el sopar de nit bona a la mateixa residència, de manera que també ho passen en família.

“Intentem que ho visquin amb el màxim d’il·lusió possible, és per això que intentem que tot l’equip hi sigui per aquestes dates, no agafar tots vacances, estar tots perquè d’alguna manera som els seus referents aquí” comenta l’Esther Granado. “La idea és fer també activitats en els dies que no són lectius en escoles i convidem que vinguin els nets i besnéts per fer activitats intergeneracionals” afegeix.

“A la residència viuen el nadal com el viurien a casa seva”

 Per reis, els treballadors es disfressen i fan l’entrega de regals. “En general es viu amb il·lusió encara que són moments que per alguns són etapes molt tristes perquè els agradaria estar a casa o perquè no hi és la família al complet, per aquest motiu li donem tanta importància” indica l’educadora social.

La Font Florida és una residència que comparteix un denominador comú amb tots els residents; la il·lusió. Els avis que viuen el nadal allà formen una gran família, per aquest motiu, la comprensió i l’afecte entre ells és fonamental. És per això que el millor regal que se’ls pot fer és una dosi extra d’afecte que els ajudi a reforçar l’esperit nadalenc.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.