La Marina, un barri forjat per les lluites veïnals

La Marina, un barri forjat per les lluites veïnals
La Marina, un barri forjat per les lluites veïnals

Barcelona, com a ciutat democràtica ha estat forjada en els últims 40 anys gràcies a una infinitat de lluites veïnals que han acabat en grans victòries ciutadanes, concretes i tangibles als diferents barris de la ciutat. Aquestes conquestes socials molt sovint són relegades a la memòria dels seus protagonistes anònims, arxius dels barris i les hemeroteques de la premsa dels propis barris, mentre són oblidades per la història “oficial” i el poder polític. Sense l’aportació de les associacions veïnals és impossible entendre una Barcelona democràtica. albion gold Aquestes organitzacions, integrades per persones de diverses ideologies i cultures posseeixen també a l’entorn de la Marina una llarga trajectòria de lluites i conquestes socials.

Sense l’aportació de les associacions veïnals és impossible entendre una Barcelona democràtica

La Marina és un barri que per on es vagi o es miri té l’empenta de la lluita veïnal. buy albion silver Una de les més recordades, per exemple, és el tancament de l’abocador d’escombraries de Montjuïc l’any 1971, encara que n’hi ha moltes altres. L’asfaltat dels carrers de tota la zona, la posada de clavegueram, la creació de l’institut d’ensenyament mitjà Can Tunis, actual IES Montjuïc, l’obertura del servei de salut de l’ambulatori Cap Dr. Carles Ribas, l’habilitació d’espais verds com els parcs de Can Sabaté i els jardins de Can Ferrero i la consecució d’espais per a activitats lúdiques, recreatives i formatives com la Casa del Rellotge, la Sala Pepita Casanelles i la Bàscula. Una altra de les grans conquestes del moviment associatiu veïnal al barri va ser el tancament definitiu del ferrocarril que connectava les mines de Súria amb el Port de Barcelona i que travessava diferents carrers del barri. cheap albion gold Un dels seus vagons va atropellar un nen de Can Clos causant-li la mort, cosa que va provocar indignació i després de moltes protestes, el tancament definitiu del ferrocarril. Una altra empremta d’aquesta lluita i potser la més significativa, va ser la consecució d’habitatges públics pels qui durant molt temps havien sobreviscut a les barraques. Primer Can Clos, després el Polvorí, la Vinya, Estrelles Altes i així gairebé tots els barris, van obtenir un percentatge d’habitatge públic, obrint la possibilitat d’un habitatge digne als qui tenien menys recursos. També és cert que les dificultats van ser moltíssimes i les construccions van passar per més d’un pla regulador i van aguantar molts “pelotazos” dels qui governaven llavors. Aquestes i moltes altres conquestes enorgulleixen una generació de persones que van viure i viuen al barri, que van tenir el desafiament de construir el seu entorn a força de coratge, organització i contínues i permanents lluites i reivindicacions socials. Però el seu dinamisme i protagonisme no es limita a l’època dels 70.

Aquestes i moltes altres conquestes enorgulleixen una generació de persones que van viure i viuen al barri

En l’actualitat són part fonamental del teixit associatiu local i puntal en l’organització del veïnat per a les re-invencions actuals pendents a la zona, a la par d’altres associacions que també agafen com a seva la causa del barri i que es senten més seduïts per altres formes d’organització igualment reivindicatives.

Neix la Coordinadora

A partir d’una reflexió col·lectiva i davant la constatació d’un buit d’actuació i coordinació entre les diferents associacions veïnals en les reivindicacions del barri, neix La Coordinadora de les Associacions de Veïns de la Marina del Port i la Marina del Prat Vermell i Associació de Comerciants de la Marina. “Necessitàvem coordinar-nos per fer efectives les nostres reivindicacions de salut, urbanisme, transport, educació, etc., i per aconseguir nous projectes per al barri, que ens permetin projectar-nos i integrar-nos a la dinàmica de la resta de la ciutat”, coincideixen Enrique Rubio, Abdó Florencio i Rosalía Fernández, representants veïnals de la Vinya, Plus ultra i Can Clos respectivament. “La Unió d’Entitats, que va néixer de l’impuls de totes les organitzacions socials, educatives, culturals, esportives del barri, té un perfil de dinamitzador cultural i festiu, però quedaven sense dinamització els temes més reivindicatius, per això decidim organitzar-nos i associar-nos dins de la Coordinadora” afegeix Eli Rolando, el president de l’entitat. “Per tant, la Coordinadora és l’instrument dinamitzador de les reivindicacions de totes les associacions veïnals i de comerciants que la integren”, precisa Rolando. La Coordinadora, com la denominen ells, la conformen deu associacions veïnals: Plus-Ultra, Can Clos, Sant Cristòfol, Polvorí, La Vinya, la Cadena-Estrelles Altes, Eduard Aunós, Santiveri, Illa Metalco i l’Associació de Comerciants de la Marina. La seva presentació oficial es va realitzar l’agost de l’any passat i des de llavors han estats reunits amb diverses autoritats de l’Ajuntament i la Generalitat demanant conèixer i ser consultats en les decisions que afecteneal conjunt de veïns que viuen en aquest territori.

La Coordinadora la conformen deu associacions veïnals: Plus-Ultra, Can Clos, Sant Cristòfol, Polvorí, La Vinya, la Cadena-Estrelles Altes, Eduard Aunós, Santiveri, Illa Metalco i l’Associació de Comerciants de la Marina

Si bé cada barri té problemes específics que els afecten de manera particular, molts d’aquests problemes són comuns o posseeixen una arrel comuna en tota la zona de la Marina i la millor manera de ser escoltats i atesos per les diferents administracions és estar associats en una sola entitat, la Coordinadora. El seu objectiu, per tant, és generar cohesió entre els diferents barris i aconseguir efectivitat en les seves reivindicacions, moltes històriques. cheap albion gold Aquesta és la visió que els uneix. cheap albion silver La seva organització contempla diferents comissions de treball integrades per membres de les juntes de les diferents associacions, socis i veïns voluntaris que intenten incidir en àrees com sanitat, seguretat, urbanisme i habitatge, mobilitat i transport públic, i comerç. buy albion gold Cada comissió té reunions internes i periòdiques, traslladant les seves conclusions a la Junta de la Coordinadora per a la seva aprovació, difusió i engegada. albion silver

El seu objectiu és generar cohesió entre els diferents barris i aconseguir efectivitat en les seves reivindicacions, moltes històriques

En aquesta cerca d’organització i en el convenciment de la necessitat de la seva participació en les decisions que es prenen des de l’administració, van impulsar també la creació de la Plataforma d’Associacions de Veïns del Districte de Sants Montjuïc, on a més de la Coordinadora hi participen les associacions veïnals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. buy albion gold “És un moment decisiu pels qui vivim a la Marina perquè es preveuen molts canvis urbanístics i ens juguem l’oportunitat de seguir construint el barri com el volem o acollir tot el que la resta de la ciutat rebutja” puntualitza, quan ja acabem, l’Eli Rolando, president de la Coordinadora.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.