Sant Bartomeu acull un retaule inspirat en l’obra de Ramon Llull

El passat dissabte 15 d’octubre tingué lloc la inauguració del “Retaule de Ramón Llull”, a la Parròquia de Sant Bartomeu. Obra realitzada pel jove artista Bernat Soler i Mañé.

328a9924
l’artista Bernat Soler i Mañé explicant la seva obra.

El retaule, està inspirat en l’obra de l’escriptor medieval Ramon Llull, escriptor i missioner, en aquest any en que se celebra el setè centenari de la mort del beat mallorquí (1263 1316) . L’encàrrec es va realitzar per iniciativa del rector de la parròquia, Josep Hortet. El retaule, d’estil contemporani, s’ha situat al frontispici de sobre l’altar major. Dedicat a la Mare de Déu, presenta la forma d’una casa i el material utilitzat son les canyes de bambú obertes per la meitat. La utilització del Bambú com a material primordial en la obra, la va decidir l’artista basant-se en les construccions de moltes cases de l’Amèrica del sud, lloc d’on prové aquest bambú. Durant la presentació va explica que és en la seva intenció que tots els feligresos que vagin a l’església, quan hi entrin, pensin que son a casa seva.

L’autor es va inspirar en un fragment de l’Arbre de ciència (1295-1296), en el que Ramón Llull recrea una conversa entre Déu i el món acabat de crear, és un fragment d’aquesta obra la que aporta el títol al retaule: “El món rigué i fou molt alegre”.

El centre del retaule també compta amb una reinterpretació per part de Bernat Soler, del que devia ser el fresc de l’absidiola sud de l’església romànica de Sant Quirze de Pedret, on hi apareix la Mare de Déu amb el Nen, obra que es pot contemplar al MNAC, a l’altre costat de la muntanya, d’on va treure la inspiració per a realitzar-la.

L’artista va agrair l’encàrrec a Mossèn Josep per haver apostat per un artista tant jove. Va estar un acte molt concorregut, on també hi va ser el Dr. Albert Soler i Llopar, professor universitari, qui va parlar de la importància de la figura de Ramon Llull i els bisbats en representació de la comunitat parroquial.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.