Gènere, identitat i relacions afectives a l’adolescència

Les dades del recent informe de l’ONU “El progrés de les dones” confirmen que malgrat les nostres lleis actuals (Llei d’Igualtat efectiva entre homes i dones, Llei integral contra la violència de gènere, Llei per garantir els drets del col·lectiu LGTBI) no s’ha aconseguit una major igualtat ni justícia per a la majoria de les dones del món.

 

El maltractament invisible: el psicològic o emocional

No és comú pensar que els joves viuen situacions de maltractament, ja que aquesta problemàtica s’associa més amb persones adultes. Tot i així, segons l’estudi “Percepció de la violència de gènere en l’adolescència i la joventut”, publicat pel Ministeri de Sanitat, un 29% de noies i un 34% dels nois d’entre 15 i 29 anys justifica o minimitza actituds de gelosia, possessió o control en la parella, amagades pel mite de l’amor romàntic.

La realitat ens diu que el maltractament en parelles joves es produeix tant o fins i tot més que en parelles adultes, tot i que es manifesta de forma diferent i molt més subtil. humiliacions, aïllament, amenaces o relacions sexuals no consentides, són algunes de les eines d’aquest maltractament invisible: el psicològic o emocional. Té molt en comú amb el més conegut i evident maltractament físic, només que sense cops al cos, la qual cosa el fa molt més difícil de reconèixer, tant per a qui l’experimenta com per als que podrien ajudar.

Nausica Castelló és responsable del programa Preinfant, que dóna suport a noies joves i adolescents en situacions de marentalitat prematura i/o monomarentalitat. “Observem dia a dia la necessitat d’acompanyar-les des d’una perspectiva de gènere i apoderament. Per ser dona, i a més jove, i a més mare o embarassada, sovint queden estigmatitzades fins i tot per les seves famílies, i per tant en una situació de més vulnerabilitat “, explica.

 

un 29% de noies i un 34% dels nois d’entre 15 i 29 anys justifica o minimitza actituds de gelosia, possessió o control en la parella, amagades pel mite de l’amor romàntic.

 

abd-fotoEn la majoria dels casos, s’afegeixen altres factors com l’embaràs no planificat, relacions de parella no igualitàries o amb violència, formació interrompuda, precarietat laboral i dependència econòmica de les famílies, que les situa en un context de gran fragilitat emocional. “Preparar-se per afrontar la maternitat requereix un gran esforç a nivell psicològic, redefinint les relacions amb la família, la parella i amb una mateixa. intentem dotar les joves d’eines per reconèixer els seus drets i que no minimitzin conductes abusives que puguin estar patint. En la majoria dels casos s’han de transcendir creences de rol molt marcades i poc respectuoses amb elles“, afegeix Nausica.

Els centres educatius són espais idonis per treballar per l’eradicació del sexisme, la desigualtat, i en conseqüència les violències de gènere que en el futur podrien patir els i les més joves. A més, traslladar aquesta tasca a tota la comunitat educativa pot amplificar els seus resultats.

El programa Laris és una de les iniciatives de la xarxa que fan tot un treball de prevenció a l’escola, amb tallers per a estudiants, professorat i famílies. L’objectiu fonamental és qüestionar els estereotips i rols, i aprendre a detectar els senyals d’alerta per diferenciar comportaments saludables dels no saludables, i prevenir qualsevol tipus de relació violenta i desigual en el futur.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.