“Sobren raons per tancar els centres d’internament d’estrangers”

“La vida dins del Centre d’Internament d’Estrangers no és vida, és espera. Espera i por. Por a l’expulsió, por a perdre el rumb entre les quatre parets de la cel·la, por a un futur que sembla impossible que sigui pitjor”.

El dimecres 27 de gener es va projectar a la Biblioteca Francesc Candel el documental “Sobren raons”, seguit d’un col·loqui i de la convocatòria per assistir al Judici Popular al CIE del 30 de gener.

L’any 2012, arrel de la mort de l’Idrissa Diallo mentre estava retingut al CIE de la Zona Franca per raons encara no aclarides, activistes pels DDHH i membres de diversos col·lectius (entre d’altres, l’Assemblea 15M de la Marina-Zona Franca) van crear la campanya Tanquem els CIE. Un primer objectiu va ser donar a conèixer els CIE, ja que hi havia un gran desconeixement, fins i tot entre la gent més activa socialment.

Aviat va sorgir la idea de fer un documental que ajudés a visibilitzar una realitat massa opaca, malgrat la gran vulneració dels drets humans que s’hi produeix. La Susana González i la Marielle Paón, de 15MBCN-TV van fer seu el projecte. Durant mesos van treballar buscant testimonis, entrevistant persones que havien estat internades, acompanyant familiars en el llarg periple en bus fins a la zona més inhòspita de la Zona Franca, recollint els punts de vista d’advocades i activistes. Amb tot plegat, van elaborar un documental que introdueix en la crua realitat d’aquestes presons encobertes i il·legals.

Des de 2013, “Sobren raons” s’ha convertit en la millor tarja de visita de Tanquem els CIE. S’ha projectat moltes vegades en ateneus, centres cívics, centres ocupats, biblioteques i seus de col·lectius diversos. I s’ha convertit en la millor manera, la més ràpida i eficaç, d’explicar què són els CIE i per què és urgent tancar-los. Si la defensa dels drets humans és una prioritat, el tancament dels CIEs és l’única opció vàlida.

En els darrers anys algunes coses (poques) han canviat dins del CIE de Zona Franca. La manca de vàters a les cel·les, per exemple, va ser una de les denúncies que va ser finalment atesa pel jutge de control, que va obligar al CIE a construir-los. Finalment, el novembre el CIE va tancar temporalment per dur a terme aquestes obres. Aquesta situació excepcional ha fet que Tancarem el CIE (plataforma integrada per Tanquem els CIES, SOS Racisme, MigraStudium i molts altres col·lectius com la PAH, Unitat contra el Racisme i el Feixisme, Stop Mare Mortum, Espai de l’Immigrant, etc.) s’hagi plantejat molt seriosament que és el moment de pressionar amb tots els mitjans possibles a fi que el CIE de Zona Franca no torni a obrir mai més.

Agraïm a la Biblioteca Francesc Candel la generosa acollida a les activitats que proposem des de l’Assemblea 15M La Marina-Zona Franca.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.