Pujada al Camí de l’Esparver, una reflexió sobre els canvis de la vegetació a la muntanya de Montjuïc

Pujada pel Camí de L'Esparver, En la jornada d'Hàbits Saludables a La Marina. / Foto Loreana; Pla Comunitari La Marina.

“Vaig aprendre bona part del que sé de les meves tietes:m’ensenyaven plantes i els usos medicinals i cosmètics, i jo retenia tota la informació i m’hi divertia molt”, afirma la Laura González Tinoco. I que ja vivint a la Marina, va conèixer al Ramón Anglès, qui es dedicava a difondre coneixements sobre els diferents usos de les plantes. Tots dos van començar a fer activitats de difusió i divulgació amb sortides d’etnobotànica, i ara la Laura en segueix el llegat.

La Ruta del Camí de l’Esparver, “Herbes remeieres i saludables de la muntanya de Montjuïc”, ens porta del carrer Foc al fossar de la Pedrera, i pretén fer-nos reflexionar sobre les alteracions que pateix la vegetació de la muntanya de Montjuïc. Factors com el canvi climàtic, i la calor i la sequera que se’n deriven, incideixen de manera negativa en la fauna i la flora.

A la ruta del dia 4 d’octubre, na Laura explicava que aquests canvis es deuen al fet que la naturalesa és resilient, és a dir, les plantes s’adapten al medi i als canvis continus, i sobretot a la falta d’aigua. Per això, s’hi ha trobat amb la sorpresa que plantes de la temporada d’estiu encara hi perduren –com ara el fonoll, o la ipomea, que a la tardor s’assequen, i que a més han envaït la muntanya amb l’ajuda dels insectes—, alhora que d’altres espècies de tardor encara no hi han florit, com ara les bledes del litoral.

 

Així, la trobada ha estat útil per conèixer i descobrir de primera mà l’estat de la vegetació, les diverses herbes i plantes pròpies de la muntanya de Montjuïc i, per tant, fer una reflexió sobre els canvis de la vegetació. Alhora es feia una crida perquè cuidem la naturalesa, destacant que és fonamental agafar del camp allò que consumirem, a més de recuperar una agricultura sostenible i amb collites responsables.

La Ruta del Camí de l’Esparver “Herbes remeieres i saludables de la muntanya de Montjuïc” forma part d’una activitat organitzada per la Cooperativa LaFundició, dins el projecte Memòria Viva de Montjuïc i del Pla de desenvolupament Comunitari de la Marina, en el marc dels cicles “Hàbits Saludables” i la “Setmana de la Natura”.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.