Les drogues, les substàncies prohibides i el nostre barri

Drogas peligrosas

Una de les activitats, fora de la llei, que genera als veïns més sensació d’inseguretat és, sens dubte, el tràfic de substàncies prohibides a petita escala. Evitarem el terme drogues, per tal de diferenciar entre les drogues legals, per exemple l’alcohol i el tabac, que amb la majoria d’edat es poden adquirir a multitud d’establiments, i aquelles que anomenarem substàncies prohibides, atès que les lleis estableixen la prohibició expressa de la seva comercialització, elaboració i cultiu.

Cal dir que més enllà de la infracció legal que suposa la relació directa  amb aquestes substàncies, cal tenir en compte el mal i el perjudici que provoquen el consum d’aquestes substàncies, tant en els propis consumidors, de caràcter físic i psíquic, com de caràcter social a la demarcació del barri on es donen aquesta mena d’activitats il·lícites.

La activitat que cal que capti la nostra atenció és el tràfic de substàncies prohibides. L’elaboració i comercialització d’aquesta mena de substàncies, com la cocaïna, la marihuana, LSD, …etc. és realitza sempre d’amagat, de tal manera que passi desapercebuda als cossos i forces de seguretat públics. Els autors d’aquest tipus de delictes, tipificat en el nostre ordenament jurídic com a delictes contra la salut pública, inverteixen molts dels seus esforços en no ser detectats per la policia.

És per això que, als policies, ens és molt útil la informació que els veïns ens fan arribar referent a aquesta mena d’activitats. De vegades hi ha qui té el convenciment de que els policies ja ho sabem. Creguin que això no és cert. De vegades tenim tendència a creure que el que nosaltres sabem, perquè ho veiem a diari i perquè hi convivim, és sobradament conegut per a tots els altres, inclòs els policies que veiem que treballen al nostre barri. Molt sovint aquesta mena d’informacions ens arriben tard o  no arriba.

És important la implicació de tots per poder actuar sobre els problemes que afecten al nostre barri. La implicació de vegades pot ser fer una simple  trucada telefònica per posar en el nostre coneixement que s’ha presenciat com, a on  i/o qui està duent de manera continuada el tràfic de substàncies prohibides a prop de casa nostra, de la nostra feina, (…) .

La implicació pot consistir en adreçar-se a les nostres dependències per informar-nos, més àmpliament, dels fets que hem observat, o podem optar per limitar-nos a comentar-ho al responsable o delegat de seguretat de l’entitat on participem (associació de veïns, de comerciants, de festes, casals, …etc.) Els Mossos i Mosses d’Esquadra que treballem al barri necessitem la seva implicació per a poder fer la nostra feina amb efectivitat. Els Mossos i Mosses d’Esquadra el necessitem a vostè per fer un barri una mica millor.

 

ORC

ABP Sants-Montjuïc

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.