Com està funcionant la vacunació de la Covid-19 als CAPs

Text: Andrea Bello i Albert Muro; Fotografies: Alejandro Flores

Els centres d’atenció primària han estat encarregats amb la tasca de vacunar a la població general de la Covid-19, el que suposa una gran feina organitzativa, així ho explica la infermera del CAP La Marina Anna Lanau: “hi ha una limitació d’agenda que ve marcada per les dosis que arriben i la complexitat de gestionar-les”.

“Quan em tocarà?” “He de demanar hora o em truquen?” “Quina vacuna em posaran?”, són algunes de les qüestions que tothom es pregunta i que des del diari La Marina us intentem esclarir.

Actualment s’estan vacunant a majors de 80 anys, grans dependents i els seus cuidadors, a més avui mateix salut ha anunciat l’inici de la vacunació a persones d’entre 65 i 60 anys.

Majors de 80 anys, grans dependents i els seus cuidadors

Aquest col·lectiu ha estat el primer de la població general que va començar a vacunar-se fa gairebé un més amb la vacuna de Pfizer. De moment s’ha vacunat entorn el 30%, al CAP La Marina, per exemple, encara queden per vacunar 700 persones de les 1.200 que tocaven al CAP.

El ritme de vacunació, en aquest cas, està sent més baix de l’esperat en un primer moment per la manca de dosis, és per això que des del CAP La Marina han donat preferència als majors de 90 anys o a aquelles persones, majors de 80, que tenien alguna patologia greu. Ara ja han començat amb la següent franja d’entre els 90 i els 85 anys.

En aquest cas és el personal administratiu i et donen dia i hora. Un cop et posen la primera dosi ja et donen cita per a la segona al cap de tres setmanes. “Actualment programem d’una setmana per la següent quan ja tenim garantides les dosi que ens arribaran i així evitem haver de cancel·lar cites” ens diu Anna Lanau.

Entre els 65 i 60 anys

Aquest col·lectiu s’ha començat a vacunar aquesta setmana amb les dosis que van quedar aturades de la vacuna d’Astrazeneca.

Ahir ja es van enviar més de  320.000 missatges a persones d’entre 60 i 65 anys considerats de risc perquè poguessin demanar hora, també encara que no s’hagués rebut cap missatge es podia demanar hora a la web vacunacovidsalut.cat. La majoria de les hores ja s’han esgotat als 62 punts de vacunació, i s’haurà d’esperar a l’arribada de més dosis en les pròximes setmanes.

La importància de no perdre la cita

“La importància de no perdre la cita, és de no perdre la dosi” afirma la infermera del CAP La Marina Anna Lanau, “un cop arriben al cap els vials tenen una durada de màxim 5 dies, i un cop obert les 6 dosis de cada vial s’han d’administrar en unes hores”. És per aquest motiu des del CAP demanen que no es perdi la cita i, en cas de no poder assistir-hi, que s’avisi amb el major temps possible per poder reprogramar la vacuna segons el criteri.

Si una persona falla sense avisar s’ha de buscar a alguna persona del col·lectiu de majors de 80 anys que estigui a consulta en aquell moment.

Efectes Secundaris

Els efectes secundaris que s’han detectat en les vacunacions han estat efectes lleus, semblants al de la vacuna de la grip: febre, malestar i mal de cap. Després de la vacuna els pacients s’esperen un 15 min per si en manifesten cap de greu.

“De moment” explica Lanau “no hem hagut d’atendre cap efecte secundari greu al CAP, si que algunes persones n’han notificat de lleus”.

Pla de vacunació massiva

Paral·lelament, el passat dimarts 23 de març, el vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Salut Alba Vergés van presentar als mitjans l’estratègia de vacunació massiva a seguir per part del Govern. En paraules seves, l’objectiu de la Generalitat és vacunar contra la Covid-19 al 70% de la població com més aviat millor per tal d’aconseguir la immunitat de grup.

El que es pretén amb aquest pla és incrementar el ritme, i passar de vacunar unes 200.000 persones a 500.000 per setmana. No obstant això, els dos polítics destaquen que aquest increment de vacunats no podrà fer-se efectiu fins que el subministrament de vacunes sigui més gran. Per això el Govern no parla d’una data determinada, però la intenció és tornar a la normalitat més aviat que tard.

Per tal que la vacunació massiva es faci efectiva, el Govern té pactats més de 500 punts de vacunació al llarg de les quatre províncies catalanes. Entre aquests llocs es troben la Fira de Cornellà, el Palau Firal de Girona o el Pavelló Onze de Setembre de Lleida. Tanmateix, Alba Vergés també va incidir en el fet que, si fos necessari, inclús podria habilitar-se el Camp Nou.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.