Avui dia tenim al nostre abast més informació que mai. Això pot ser de gran ajuda per a adquirir estils de vida saludable o prevenir malalties. No obstant això, l´accés a la informació no garanteix la seva correcta utilització, són necessàries habilitats més avançades. És en aquest context que parlem d´Alfabetització en salut.
Què és l’alfabetització en Salut?
L’alfabetització en salut es refereix a la capacitat d’una persona per a comprendre, avaluar i utilitzar la informació de salut de manera efectiva. No es tracta només de l’habilitat de llegir i escriure, sinó de la capacitat d’obtenir, processar i comprendre la informació relacionada amb la salut.
Adquirir una cistella de la compra saludable, mesurar la dosi d’un medicament, recollir una mostra d’orina, conèixer la forma més saludable de cuinar un aliment o seguir el procediment necessari per a sol·licitar una cita mèdica per internet són exemples quotidians d’una bona Alfabetització en Salut. Això ajuda a les persones a prendre decisions informades sobre la seva salut, ja que les capacita per a avaluar riscos i beneficis i comprendre millor les diferents opcions de tractament. Existeixen estudis que han demostrat que les persones amb una Alfabetització òptima en salut comprenen millor les indicacions preventives i busquen atenció sanitària quan és necessari. D’aquesta manera, es redueixen el nombre de visites innecessàries als serveis d´urgències, evitant així una sobrecàrrega al sistema de salut.
Cal destacar que l’alfabetització en salut no depèn exclusivament de les capacitats individuals, inclou l’Atenció Sanitària a nivell comunitari.
Des dels Centres d’Atenció Primària els professionals sanitaris, utilitzem l´educació per a la salut, mitjançant intervencions específiques en les consultes, per a enfortir aquestes capacitats. Proporcionem orientació, responem preguntes i adapten la informació de manera accessible i comprensible per a tots els individus.
En aquest sentit, la labor dels centres d´Atenció Primària va més enllà de l´atenció clínica assistencial; es converteixen en espais d´ensenyament i suport.
Quan s´integra l´educació per a la salut en les consultes, s´eleven els nivells d´Alfabetització en Salut dins de la comunitat i de l´ autocura.
Potenciar la capacitat de les persones per a gestionar la seva pròpia salut i fer- los partícips en la presa de decisions relacionades amb el seu benestar a llarg termini és un dels principals objectius de l´Alfabetització en Salut.
Elisabet Garcia Doblado
Infermera Cap La Marina