La fisioteràpia diu “hola” al sistema públic sanitari i al barri de La Marina

Ana González Moreno, fisioterapeuta d’atenció primària CAP La Marina

Segons dades estadístiques de Salut, a finals de 2022 a Catalunya, el 42,4% de la població general declaraven patir dolor. Aquests valors son molt alts i avui dia coneixem eines per canviar-los.

A la vegada, cal tenir present que més del 32% dels veïns i veïnes del barri tenen més de 75 anys i viuen soles. És indispensable que puguin mantenir la seva autonomia i això només es pot fer exercitant-la.

A l’actualitat, l’evidència científica més alta i rigorosa per tractar el dolor és l’exercici físic. A més, l’exercici físic és l’única eina eficaç descrita per ajudar les persones a ser més funcionals en les edats més avançades i evitar caigudes. És per tant, una eina terapèutica que estem perdent al no fer-la.

Pensar que l’exercici no és per a mi o per la meva mare o avi, que ens pot fer mal o no saber com fer-ho és molt comú.

I si algú ens digués què puc fer i com per estar millor?

El nou servei de fisioteràpia dins el Centre d’Atenció Primària (FisioAPiC) té com objectiu promoure estils de vida saludable en els veïns i veïnes del barri, sobretot aquelles persones amb una limitació funcional o amb risc, ja siguin els nostres joves com els nostres majors.

Els i les fisioterapeutes estem per ensenyar què es pot fer i com! I quins beneficis ens aporta!

Ho fem a través de la pràctica d’exercici terapèutic en grups específics, tant en persones amb problemes musculoesquelètics prevalents i crònics; com en persones amb més risc de caigudes o amb disminució de moviment.

On estem?

Al vostre Centre d’Atenció Primària.

Què busquem?

Revertir i/o frenar l’evolució de la no funcionalitat i del dolor, així com prevenir-ne les complicacions i millorar la qualitat de vida.

Ensenyar què pot fer que el dolor persisteixi i què coses ja sabem que el milloren; en la cerca de prevenir reaguditzacions i buscant reduir el consum farmacològic i la necessitat d’intervencions invasives i quirúrgiques.

Com funciona?

Podeu accedir als grups d’exercici terapèutic específic demanant a les vostres referents sanitàries del CAP. Elles són coneixedores de com donar-vos la millor cura i si és possible, derivar-vos al servei de fisioteràpia del centre de salut.

Sabem com de difícil és canviar els hàbits per millorar la salut i que de vegades no sabem com fer-ho, però sempre és més fàcil si ho fem junts. Us diem hola!

1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.