Decidir o no decidir aquesta és la qüestió

Moltes vegades ens trobem amb pacients, que pel moment que estan vivint, necessiten un acompanyament en la presa de decisions per iniciar un procés de canvi que els ajudi a guanyar més autonomia en les seves vides.

Decidim constantment i, la majoria d’ocasions, sense adonar-nos-en. Renunciem a alguna situació a favor d’una altra, però de vegades ens resulta complicadíssim. I és que, no és el mateix decidir si em canvio de feina, si em separo o no, si estudio o no, si assumeixo la cura d’un familiar en solitari o ho comparteixo…

Quan som davant d’una situació que considerem difícil a la nostra vida personal, familiar o professional, moltes vegades la presa de decisions pot causar estrès, ansietat, confusió i fins i tot depressió.

A l’acte de decidir poden interferir algunes variables, com per exemple:

– Trets com la impulsivitat ens pot empènyer a actuar de manera ràpida i irreflexiva.

– Rumiar en excés, acte propi de persones amb perfeccionisme i/o ansietat a la recerca de la solució perfecta inexistent.

– L’excés de por a les conseqüències d’un possible error a l’elecció/decisió i que ens pot paralitzar i bloquejar.

– La manca de confiança en un mateix que ens fa creure que les decisions han de ser preses amb seguretat completa i que abans s’han de saber totes les possibles conseqüències i opcions. De manera que evitem o retardem prendre la decisió.

Hem de recordar que a decidir ens entrenem, que malgrat els possibles errors, decidir està relacionat amb una major percepció de control sobre la situació i una sana autoestima. Decidir és assumir la responsabilitat de transformar les circumstàncies en què vivim.

En aquest procés ens pot ajudar preguntar-nos ¿quin és el problema a resoldre?, ¿quines coses hem fet per resoldre el problema?, ¿quines solucions alternatives no hem intentat?, avaluar els seus avantatges i desavantatges, escollir la millor alternativa i posar-la en acció i, finalment avaluar l’impacte positiu i negatiu de la nostra decisió per reajustar.   

I a tu, et costa prendre decisions?

Encarna Medina

Treballadora social sanitària

CAP Dr. Carles Ribes

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.