Salut gingival, una aliada per a la nostra salut general

Maria Terrades Oliver, Odontòloga, CAP La Marina 

La geniva sana no sagna. 

Quan ens raspallem les dents el raspall de dents ha d’arribar a tocar la geniva, a la part on s’uneix amb la dent. I en fer-ho, la geniva no ha de sagnar. Si hi ha sang quan ens raspallem les dents, quan mengem alguna cosa dura com per exemple una poma o fins i tot arribem a tacar el coixí a la nit, hem de consultar amb el dentista. I ara us explico per què. 

Gingivitis.

La geniva sagna quan està inflamada. Això s’anomena gingivitis. La causa més habitual que s’inflami és no netejar-la bé, normalment per no col·locar bé el raspall de dents. Però hi ha altres causes que poden provocar gingivitis: la diabetis, canvis hormonals (inclòs l’embaràs! No us oblideu de visitar el dentista com a mínim un cop durant l’embaràs!) o alguns trastorns sanguinis poden provocar inflamació gingival, i en alguns casos aquest sagnat pot ser el primer símptoma per detectar-ho. Alguns medicaments també poden afavorir la gingivitis. I el tabac: el tabac empitjora molt la salut de la geniva. 

Periodontitis.

La gingivitis, un cop diagnosticada, es pot tractar i és totalment reversible. Però també pot ser el primer pas cap a una inflamació més profunda dels teixits gingivals que provoquen pèrdua de l’os que ens aguanta les dents i que s’anomena periodontitis. La periodontitis, a part de sagnat, pot provocar sensibilitat dental, mobilitat de dents i fins i tot pèrdua de dents. També empitjora el pronòstic dels implants dentals. I empitjora molt si fumem.

La periodontitis, com la gingivitis, es pot tractar, però ja no és reversible. Per això és tan important detectar-ho com més aviat millor.

Associació amb altres malalties. 

Però és que a part de les conseqüències bucals, la inflamació de la geniva comporta un estrès extra per l’organisme que no és bo. La geniva que sagna és com una ferida a través de la qual bacteris de la boca, toxines i mediadors de la inflamació poden arribar al torrent sanguini i transportar aquestes substàncies a la resta del cos. La inflamació gingival s’ha vist relacionada amb un pitjor control de la diabetis, un major risc de malaltia cardiovascular, d’hipertensió arterial, parts prematurs o nadons de baix pes en néixer, entre d’altres. 

Una geniva sana, en canvi, fa de barrera: impedeix que substàncies nocives penetrin a la resta de l’organisme. Dit d’una altra manera: una geniva sana ens ajuda a tenir una millor salut general. 

Així doncs, què hem de fer si ens sagna la geniva?

Raspalleu-vos bé les dents, assegurant-vos que les fibres del raspall arribin bé a la geniva i a tots els racons. Eviteu el tabac. Hi ha col·lutoris bucals que poden millorar la inflamació. 

Però si en 3 o 4 dies el sagnat no desapareix, consulteu amb el dentista. Hi ha tractaments efectius. La vostra boca, i la resta del cos!, us ho agrairan. 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.