Sanitat pública per descomptat i sobretot de qualitat

Julian Martín Martín

CAP LA MARINA

Del 24 al 26 de gener es van convocar diferents vagues i manifestacions per la situació actual de la sanitat i educació pública, on es va tornar a escoltar el crit de “sanitat pública i de qualitat”. Quan parlen de sanitat pública, parlem d’una sanitat on tothom té accés, no és excloent i qualsevol en pot fer ús. Parlar de  qualitat és parlar de les cures en salut que oferim a la població (activitats preventives als centres d’atenció primària (CAP), proves diagnòstiques, tractaments hospitalaris, etc.). Les paraules pública i qualitat són les dues cares d’una mateixa moneda, l’una no té sentit sense l’altre. Sent una declaració de principis, si és pública ha de ser de qualitat, i si és de qualitat ha de ser pública. Volem reivindicar un dels fonaments de l’estat del benestar com és la salut de la població, és per això que hem de lluitar plegats per aconseguir ambdues coses, tant usuaris com professionals.

 La primera la tenim, perquè la sanitat és pública, tothom pot tenir accés. Però la segona, des de les retallades del 2010, la falta d’inversions vers lo públic, la covid i l’era postpandèmia han accentuat cada vegada més el deteriorament de la qualitat dels serveis, fets que no podem amagar. També les demores per ser visitats als CAPS, les llistes d’espera dels especialistes, les intervencions quirúrgiques, les proves diagnòstiques, la manca en la previsió de professionals sanitaris, la precarietat laboral contractual, el col·lapse de les urgències  hospitalàries i d’Atenció Primària, així com el  deteriorament de les condicions assistencials dels professionals.

Segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona, en l’última enquesta de Salut de 2021 assenyalava un augment rècord de contractacions de mútues privades a Barcelona ciutat, 38’2% de barcelonins amb doble cobertura. Aquesta pèrdua de qualitat del servei sanitari ens empeny a un model privat on el lucre està per sobre de la salut i  la sanitat deixa de ser pública i de qualitat.

Amb les diferents mobilitzacions, demanem anar tots a una, defensar la sanitat tots plegats. Els   professionals sanitaris lluitem per una millora en les condicions laborals, per poder cuidar millor a la població que atenem. Tots estem al mateix vaixell, necessitem dialogar, aprendre i construir entre totes les parts implicades i decidir el rumb on volen anar per continuar sent allò que som: sanitat pública i de qualitat!

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.