El Port de Barcelona aprova el nou Pla d’Igualtat 2022-2026

Commemoració del Dia Internacional de la Dona 2022 al Port de Barcelona

L’entitat continua treballant per implementar de forma transversal l’equivalència d’oportunitats entre homes i dones en el seu funcionament, aprovant el Pla d’Igualtat 2022-2026, el cinquè de la seva història. El document recull vint-i-tres mesures dissenyades amb la intenció de tenir impacte en diferents àmbits del dia a dia de l’Autoritat Portuària.

El document parteix de diversos objectius específics com el foment dels drets de les dones en situació de violència de gènere o l’eliminació de la segregació vertical i horitzontal. En aquesta línia, el Port de Barcelona ja fa anys que promou que les dones ocupin posicions de poder dins l’organització per reduir aspectes col·laterals de la desigualtat com la bretxa salarial. A més, l’entitat torna a contemplar la seva comunicació externa i interna i es proposa, per exemple, ampliar la guia pròpia de bones pràctiques sobre el llenguatge inclusiu i incloure-hi imatges, o s’estableix com a propòsit impulsar entre la plantilla les polítiques de gènere amb què treballa.

Al nou pla hi destaquen també mesures com tenir en consideració el gènere en processos de selecció i promoció o contemplar la perspectiva de gènere en la política de prevenció de riscos laborals del Port. En altres àmbits, com la planificació familiar, el document inclou accions com la creació d’un calendari de difusió dels drets de conciliació de la vida personal, familiar i laboral o el seguiment del teletreball segregat per sexe.

Una de les altres novetats és la creació d’una Comissió de Seguiment del Pla d’Igualtat: un grup de treball que sorgeix per assegurar el compliment de les vint-i-tres accions a partir d’un calendari ja pactat al mateix pla. La comissió està configurada per deu treballadors i treballadores de l’APB: cinc com a representants de l’empresa i altres cinc com a representants de totes les persones que hi treballen.

Els resultats d’una diagnosi i auditoria salarial

El Pla d’Igualtat 2022-2026 es dibuixa a partir dels resultats de dues anàlisis. Durant l’any 2021, es va realitzar una diagnosi d’igualtat sobre l’activitat del Port de Barcelona, així com una auditoria salarial interna.

Les conclusions assenyalaven que el Port de Barcelona ja gaudia d’una situació d’avantatge respecte d’altres entitats del sector portuari. Per exemple, en una proporció equilibrada d’homes i dones en els llocs de cap, en l’equilibri en la contractació d’homes i dones al llarg del 2021 o en la disposició d’una guia de bones pràctiques sobre el llenguatge inclusiu. Ara la idea és anar una passa més endavant i donar resposta a àrees de millora detectades com l’ús d’un llenguatge androcèntric al web, la manca de protocols d’acompanyament a treballadores en situació de violència masclista o una classificació de la plantilla masculinitzada.

Més de deu anys treballant per a la igualtat

El primer pla d’igualtat del Port de Barcelona data del 2010. Una dècada més tard, l’entitat treballa a implementar el cinquè, demostrant que continua tenint com a prioritat lluitar contra les desigualtats de gènere en el funcionament de la seva institució. En tot aquest recorregut, l’APB ja ha aconseguit grans fites, fruit dels anteriors plans. Alguns exemples són el naixement d’un protocol d’actuació per gestionar l’assetjament sexual al lloc de treball o grans millores en els drets de conciliació familiar dels treballadors i treballadores.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.