Història de records, nostàlgia i cinema documental

19 de novembre del 2021. Ens apropem a un final d’any, trist, obscur i empobridor marcat per la crisi, la COVID i l’apoderament en l’espectre polític de la ultradreta. Aquests factors han desembocat en un estat d’incertesa i d’ignorància del que s’està coneixent a “les altes esferes”… però la fortalesa i la il·lusió es resisteixen a vèncer. Sabem, hem i podem continuar avançant i, de fet, en això estem.

I així va ser com el dia 19 de novembre, al barri de la Marina, es va iniciar un cicle a través del qual es podrà gaudir de cinema, documentals i curtmetratges i on, entre tots, podrem enriquir-nos, aprendre i debatre.

En aquesta primera trobada, es va projectar el documental “De la A a la Z” del cineasta Juan Bibian. Es tracta d’un documental que recorre la història del barri des de l’arribada de Seat fins als nostres dies. Un documental ple de records del barri, de les seves gents, i de tota una època. Habitatges, instal·lacions esportives, diferents formacions esportives (totes elles federades), col·legis, escoles professionals… A més, es projecten entrevistes amb antics professors i alumnes que ens apropen a la transformació que va viure el barri durant aquells anys.

Moltes de les imatges d’arxius i referències de l’època ens permeten fer-nos una idea bastant clara del que van representar aquells anys pel barri. En conjunt, és un bon treball de Juan Bibian, veí del barri, entusiasta documentalista i cinèfil.

Espero i desitjo que aquesta brillant iniciativa aporti al barri de la Marina una continuïtat que ens permeti generar un ambient cinèfil i que, el cinema, en general, ja sigui de terror, fantàstic, històric, comèdia o social, ens acosti al coneixement i al debat.

Estic segur que Vittorio de Sica, Buñuel, Berlanga, Bardem, Rosellini, Rovira Beleta, De la Loma, Ken Loach, i molts més, ens ho donaran fet perquè els debats i els col·loquis posteriors a les projeccions siguin enriquidores. Aprofitaria l’oportunitat que em brinda el diari per fer una crida a tots aquells cineastes aficionats que tinguin curtmetratges o llargmetratges a la calaixera i que s’animin a compartir-los amb nosaltres.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.