Aquest any que acaba de concloure, Barcelona ha estat la capital mundial de l’Alimentació Sostenible i s’han dut a terme un munt de projectes i esdeveniments relacionats amb l’alimentació sostenible. L’alimentació és un procés biològic i sociocultural bàsic que afecta a tots els aspectes de la vida: salut, economia, cultura i aspectes socials. Actualment s’ha situat al mig dels grans reptes mundials vers les emergències tant climàtiques com ecològiques, socials i sanitàries i ha quedat demostrat que la forma en què es produeixen els aliments, es consumeixen i es malbaraten influeix tant en la salut de les persones com en la del planeta.
Organismes tant internacionals (FAO, OMS), com nacionals (Ministerio de Sanidad y Consumo), locals (Ajuntament de Barcelona), i sanitàries (SENC, IFMED) entre d’altres estan desenvolupant estratègies i projectes per avançar en aquest camí.
L’alimentació sostenible consisteix en alimentar a tota la població d’una forma que beneficiï a les persones, al planeta i als territoris.
Per saber com podem aconseguir una alimentació més sostenible, recordarem el Decàleg de l’Alimentació Sostenible: Declaració de Gran Canaria 2016:
- Escull i menja aliments de proximitat. Comprats a mercats locals, sense envasos de plàstic
- Consum aliments de temporada, tenen les millors característiques organolèptiques i nutricionals
- Revaloritza aliments i receptes tradicionals i locals
- Aprèn a comprar i cuina en companyia, incloent als nens
- Planifica els menús i les compres. Evita el malbaratament dels aliments i recicla
- Prioritza els aliments vegetals, fruites i verdures. I modera el consum de carn, derivats i làctics
- Utilitza la biodiversitat terrestre i aquàtica de forma sostenible per garantir la seva continuïtat.
- Interessa’t per la sostenibilitat i l’equitat dels procediments agrícoles, ramaders i pesquers
- Gaudeix convivent i del plaer del menjar, sempre amb equilibri i moderació
- La Dieta Mediterrània representa un dels exemples més emblemàtics de l’alimentació saludable i sostenible
Al 2019, la Comissió Eat-Lancet , fundació global sense ànim de lucre creada per catalitzar la transformació del sistema sanitari, va reconèixer a la Dieta Mediterrània com un model universal de dieta saludable ja que cuida tant la salut de les persones com la del planeta. Això queda reflectit a la nova piràmide de la Dieta Mediterrània creada al 2016 per la Fundació internacional de la Dieta Mediterrània.
Inmaculada Gil Canalda
Metgessa de Família.
CAP Doctor Carles Ribas