Comença la fase 0 de la desescalada després de quasi dos mesos de confinament arran de la crisis de la Covid-19

La Susanna a la seva fruiteria, amb un panell transparent al front com a mesura de protecció.

Text i fotografies: Alejandro Flores

La desescalada arrenca amb la seva primera etapa, la fase 0, on la societat espanyola entrarà en una etapa de preparació. Durant aquesta primera fase, que es preveu que tindrà una durada de dues setmanes, es podrà sortir a passejar i fer esport de manera individual, tot respectant les franges horàries dividides per edats.

El passat dissabte, el primer dia en què es va permetre a la gent passejar i fer esport, els carrers de tot l’Estat es van omplir de moltes persones que, durant quasi dos mesos, han estat confinades a les seves cases per respectar les normes de seguretat. Aquest cap de setmana, malgrat algunes aglomeracions que vam poder veure en aquells carrers més estrets i en alguns passejos marítims, la normativa es va respectar, segons va indicar el govern central.

Amb aquesta primera etapa de desconfinament, s’obriran alguns comerços com perruqueries, ferreteries, llibreries, dentistes i òptiques, sempre que siguin locals de menys de 400 metres quadrats. A més, s’ha de demanar cita prèvia per entrar, i l’atenció al client es farà de forma individualitzada i respectant la distància de seguretat.

El sector de la restauració també podrà obrir, però no es podrà consumir a l’interior de l’establiment, sinó que es prepararà un servei de menjar per emportar. En aquests aspectes, el comerç de barri tindrà una importància essencial. Però no sempre és així.”Hi ha molta gent que té en compte el petit comerç, però hi ha un percentatge molt gran que et té com a ‘salvavides’, ni com a segon ni com a tercer plat, explica el Mario Borràs, propietari d’un quiosc i estanc del barri de La Marina.

“La majoria són clients habituals. Nosaltres el que oferim, a diferència de les grans plataformes, és la confiança amb el comprador”, explica la Susanna, propietària d’una fruiteria de La Marina. El comerç local es troba en una situació límit i de desavantatge davant la creixent construcció de grans superfícies com els centres comercials, unes instal·lacions que disposen de botigues que, majoritàriament, pertanyen a grans multinacionals. És per aquesta raó que el comerç de barri reclama un major protagonisme en les compres dels seus veïns i veïnes, perquè es tracta d’un sector que pot desaparèixer.

Malgrat tot, el petit comerç comença a obrir a partir d’aquesta setmana, i establirà un horari preferent per a les persones grans, que serà d’entre les 10 a les 12 del matí, i de les 19 a les 20h del vespre. A partir d’aquesta setmana, amb una primera relaxació de les mesures de confinament, s’espera que augmentin els ingressos als comerços locals, tot en el cas que els veïns i veïnes prenguin consciència de la importància de consumir als establiments de proximitat.

A continuació, una taula on podràs consultar les franges horàries.

00:00 – 06:00 Sortides urgents
06:00 – 10:00 Persones d’entre 14 i 69 anys
10:00 – 12:00 Persones majors de 70 anys i dependents
12:00 – 19:00 Persones menors de 14 anys (màxim de tres nens amb un adult)
19:00 – 20:00 Persones majors de 70 anys
20:00 – 23:00 Persones d’entre 14 i 69 anys
23:00 – 00:00 Sortides urgents

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.