EAP La Marina
El 2013, dins del grup d’Oncologia-Hematologia de l’AISBE, sorgeix la necessitat d’aplicar noves estratègies d’atenció a les dones afectades per un càncer de mama: per una banda, oferir una atenció compartida i coordinada entre l’atenció hospitalària i l’ambulatòria, i per l’altra, avançar la intervenció de l’AP tant bon punt les pacients finalitzen el tractament purament hospitalari.
Els dos equips del nostre barri formen part d´aquest programa .
En els darrers 10 anys han proliferat les publicacions on es fa palès que, adoptar estils de vida saludable pot contribuir a millorar la supervivència, reduir el risc de recaiguda i d’aparició d’efectes secundaris, així com millorar la qualitat de vida.
Les recomanacions que es deriven d’aquestes publicacions es basen en la prevenció, detecció precoç i pal·liació de complicacions a mig i llarg termini, incloure les comorbiditats en el seguiment i incidir en activitats de promoció i prevenció de la salut.
Per altra banda, durant molt de temps, el seguiment dels pacients oncològics ha pivotat gairebé exclusivament en els serveis hospitalaris que havien tractat la pacient. Durant els 5-10 primers anys, les pacients eren seguides a Ginecologia, Oncologia Mèdica i Oncologia Radioteràpica.
Darrerament hi ha veus d’experts que avalen les fortaleses de l’AP en quant a l’atenció contínua, integral i en la prevenció de comorbiditats en aquestes pacients.
En base a això, es va considerar rellevant la participació de l’AP des del principi del seguiment, és a dir, quant finalitzen el tractament quirúrgic/ quimioteràpic/ radioteràpic, que sol realitzar-se durant el primer any després del diagnòstic. D’aquesta manera es poden fer intervencions rellevants precoçment, sense haver d’esperar que la pacient sigui donada d’alta al cap d’uns anys
A les dones incloses en aquest programa, se’ls programen visites durant 2 / 5 /10 anys en funció del seu risc. Durant aquests anys les visites s’alternaran de manera entre l’Hospital (en un dels tres serveis anomenats) i l’AP. Posteriorment, si no hi ha hagut recidiva de la malaltia, habitualment Oncologia mèdica emet l’alta i a partir d’aquest moment, el seguiment continuarà essent a càrrec de l’AP.
La visita a AP pretén estar alerta de possibles recidives de la malaltia, així com dels efectes adversos als tractaments rebuts, tal com es fan les visites a l’Hospital, i afegim l’atenció emocional, sexual, l’atenció a altres patologies que puguin tenir i apliquem les activitats de prevenció i promoció de la salut.