Els Olis essencials de les plantes

Esther Pardo i Gimeno |

El sentit de l’olfacte és molt important, encara que moltes vegades no hi parem massa atenció. S’ha descobert, que està connectat directament al sistema límbic que és la part del cervell que controla les emocions i que te moltes funcions importants relacionades amb la memòria.  Percebem una olor quan les molècules aromàtiques penetren a la cavitat nasal i estimulen els terminals nerviosos encarregats de detectar olors.

Aquests terminals converteixen el flux de molècules aromàtiques en impulsos nerviosos i els envien al sistema límbic on, depenent de quin tipus d’aroma es tracti, poden provocar reacciones emotives i també estimular records. Per tant, les olors que percebem influeixen sobre el nostre estat anímic. Les persones que perden el sentit de l’olfacte  presenten més depressió i l’ansietat.

L’aromateràpia, no es únicament l’ús dels aromes o olors; es fonamenta en l’ús dels “olis essencials”, que son l’essència, l’anima de la planta que s’extrau de les flors, fulles, arrels o fruites que les contenen. Aquests olis tenen gran varietat de substancies amb propietats terapèutiques per combatre bactèries, virus o fongs.

Un oli essencial acostuma a ser incolor o com a màxim groguenc i una mica viscós, però mai serà del color de la planta a la que pertany. Els podem posar en escalfadors amb aigua o amb un altre oli per posar sobre la pell, o posant unes gotes en un mocador

Podem utilitzar per exemple:

  • Canyella: Serveix per tonificar  Analgèsica, bactericida, estimulant, conforta i treu el cansament
  • Citronella: És purificador, bactericida, desodoritza,  purifica l’ambient i fa fugir els mosquits
  • Eucaliptus: Anirà bé per netejar  l’ambient, ajuda en la concentració mental.
  • Farigola: Olorar-la ens alleugerà el cansament i pot ajudar a no contagiar-nos del bacteris i virus.
  • Taronja: Porta alegria, és estimulant, i ajuda a combatre la  melancolia, l’ansietat i la tristesa.
  • Lavanda: És cicatritzant per a les cremades i regenerador de la pell, també, unes gotes al coixí ens ajudarà a dormir. Equilibra i harmonitza.
  • Llimona: Encara que estem acostumats a la seva olor, que ens deixa només tocar-la; l’oli essencial de la llimona és estimulant, purificant i mata els bacteris i els gèrmens, cosa que podem comprovar a casa sempre que el fem servir.
  • Mandarina: Treu el mal humor i la irritabilitat i és relaxant
  • Menta: És un tònic nerviós, treu les sensacions de calor a la menopausa, aclareix la memòria i ajuda a concentrar-se.
  • Rosa: És un oli rejovenidor que va bé per les arrugues, tant de pells seques com normals. Quan l’olorem ens puja l’autoestima, i ens fa més pacients.

És molt important que els olis siguin de qualitat i no sintètics. Aneu a buscar-los a botigues de confiança i que hi entenguin.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.