Estimat estiu. No ets tu, sóc jo

CAP Dr. Carles Ribas

Encara no ha començat maig i la Carme ja té preparat un ventall en cada bossa i ha tret els ventiladors del traster.

A principis de juny la nostra veïna veurà quadruplicades totes les tasques. Cada sortida a l’exterior serà considerada una visita al tercer infern de Dante, se li desfaran els rínxols, li degotarà el maquillatge i ni parlar de posar-se la faixa. A la nit no hi haurà qui dormi, serà la humitat o les cames inquietes.

El que la Carme no sap, és que aquesta irritabilitat que li produeix la calor forma part d’un trastorn no molt comú de l’estat d’ànim, és el que en les ciències mèdiques coneixem com un trastorn afectiu estacional invers.

Aquest trastorn debuta durant el final de la primavera i es mantindrà fins arribat el fred de la tardor, moment en el qual desapareix. Usualment les persones que ho pateixen són dones en la segona o tercera etapa de la seva vida, solen tenir problemes per agafar el son i una pèrdua de gana important, però el més preocupant és el seu component emocional que les manté en un estat d’ansietat i irritabilitat constant.

Per a les persones que no el pateixen l’estiu és la millor època de l’any. És aquesta obligada felicitat la que provoca un sentiment de rebuig i frustració com si la vida no comptés amb ells, es produeix llavors un “des-enamorament de la vida” molt poc comprensible per a la resta de la població que exacerba els símptomes.

Sovint els individus afectats intenten posar en marxa una sèrie de rituals que poden pal·liar els símptomes del trastorn. La solució més eficaç és canviar d’entorn, unes vacances a Noruega o al nostre proper Burgos no sembla mala idea, però sabem que no és de gust de tothom fer un viatge d’aquest calibre. D’altra banda, la teràpia psicològica amb professionals qualificats és l’opció que millors resultats ha donat tenint en compte que s’ha de fer abans que arribin els mesos més afectats per la calor i mantenir-se fins que es doni per conclosa l’època estiuenca.

La nostra recomanació és una combinació de teràpia psicològica, tècniques de relaxació i mesures d’aïllament a la llar perquè no passeu el màxim possible fins que comenci la tardor i els símptomes remetin.

Blanca Álvarez                                                                                                              Infermera CAP Dr. Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.