IRIS VIEIROS|
Una associació de La Marina impulsa les arts marcials com a solució del maltractament
La crisi ha incrementat la violència de gènere. Així ho va reconèixer la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat del Parlament Europeu, a finals de l’any passat. Però no es tracta d’un maltractament com generalment es coneix, sinó que es presenta de forma encoberta. I és que la mateixa Comissió afirmava que als últims anys ha sorgit l’anomenada “violència econòmica”.
L’augment de l’atur ha provocat que les dones tornin a dependre econòmicament dels seus marits, els quals esdevenen els principals contribuents a l’economia familiar, tal i com passava dècades anteriors. El resultat és la reducció de denúncies, però no perquè hagin disminuït els casos de violència, sinó perquè les víctimes tenen por de fer front a la persona que les manté. La violència econòmica sol presentar-se com una barreja de la psicològica i la física, anul·lant, per tant, l’autoestima de la víctima i fent-la totalment depenent del seu agressor.
Davant d’això, quines possibilitats se’ls presenta a les dones a part de trucar als telèfons d’ajuda? Lluitar. Literalment. En aquest context és on apareixen iniciatives com la de l‘Associació Internacional Bushin Ninki Ryu & Artes Marciales. Aquesta entitat, situada al Centre Cívic La Cadena i al gimnàs de l’Associació de Veïns de Can Clos, ofereix diferents serveis i activitats a dones que pateixen violència domèstica. José Antonio Pérez García, el sensei de l’associació, explica que “valoren individualment cada cas per adaptar l’activitat segons la necessitat”. En primer lloc donen recolzament psicològic a la víctima, per tal que recuperi la confiança en sí mateixa. Una vegada assolit aquest repte, li ensenyen pràctiques d’autodefensa perquè restableixi la seguretat que havia perdut. Així mateix, fan uns cursos teòrics de prevenció de situacions i comportaments a zones hostils, passant, més tard, a la pràctica i imitant situacions reals que des d’ara sabran evitar i controlar.