Una iniciativa que salva vides: el rentat de mans

Redacció: Mertxe Liroz, CAP doctor Carles Ribas

És un fet que les mans han permès l’evolució de la nostra espècie fins avui: són instruments que ens faciliten la vida i ens permeten la interrelació amb el medi que ens envolta. A través d’elles saludem, comuniquem sentiments, creem coses i han estat font d’inspiració de molts artistes al llarg de la història. No obstant això, no ens hem d’oblidar que també són vehicle de transmissió de moltes malalties entre les persones, ja que en elles s’acumulen molts microorganismes, molts d’ells patògens.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Organització de les Nacions Unides (ONU) promouen dies mundials per tal d’abordar i incidir sobre diferents problemes de salut amb l’objectiu de cridar l’atenció dels diferents països del món i sensibilitzar-los per què implementin mesures correctores que ajudin a pal·liar o mitigar les seves conseqüències sobre les poblacions.

És per això que aquestes dues organitzacions internacionals dediquen dos dies mundials a la conscienciació sobre la importància sanitària del rentat de mans,  ja que són moltes les malalties  que es  poden prevenir amb una bona i adequada higiene de mans en el moment oportú.

Així, des de mitjans de la dècada anterior i amb el lema “El rentat de mans salva vides”, cada 6 de maig té com objectiu la sensibilització de les institucions sanitàries  sobre la importància d’aquesta acció i cada 15 d’octubre, la de la resta de la població.

Arran d’aquestes iniciatives, al nostre medi sanitari s’ha reflexionat sobre el tema i s’han implementat mesures destinades a la seguretat del pacient. Són molts els estudis que ens ratifiquen que la higiene de les mans en la atenció sanitària és imprescindible per a que aquesta sigui segura i han  promogut canvis en la nostra forma de fer dirigides a mitigar les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària. No cal dir que, el rentat de mans és un punt cabdal dins dels programes de Seguretat del Pacient que es duen a terme en els diferents Centres Sanitaris per tal que vostès estiguin en les millors mans.

Aquest any i sota el lema “Una atenció neta per a tots és a les seves mans” , continuarem meditant sobre la higiene de les nostres mans i sobre els mitjans que són necessaris per què cada acte sanitari sigui segur pels nostres pacients.

Amb la declaració del 15 d’octubre com el Dia mundial de Rentat de Mans  la OMS i l’ONU pretenen conscienciar a la població mundial de com el rentat de les mans amb aigua i sabó pot salvar moltes vides, ja que es la manera més efectiva i econòmica de prevenir moltes malalties infeccioses com la meningitis, la pneumònia, la hepatitis A o la gran majoria de les diarrees.

Aquesta campanya pretén estendre a escala mundial una eficaç pràctica d’higiene: la pràctica del rentat de mans és comú en la gran part del mon, però molt poques vegades s’utilitza el sabó després de moments crítics com poden ser rere d’utilitzar l’inodor/WC o  abans de la manipulació dels aliments.

En aquest segon dia mundial del rentat de mans es posa l’accent en l’educació dels nens com “ambaixadors del rentat de mans” a nivell nacional de tots els països, com transmissors de bones pràctiques i veritables actors del canvi a la resta de las població.

No és baladí subratllar també, com ho fa la ONU, que aquest Dia Mundial del Rentat de mans incideix en altres objectius claus com la importància  d’assegurar l’accés segur a fonts de sanejament i a l’aigua potable en tot el mon.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.