Prevenir i curar la grip, naturalment

La grip és una malaltia respiratòria aguda causada pels virus de la grip o Influenzavirus i afecta principalment el tracte respiratori; nas, gola i bronquis.  La infecció  es caracteritza per l’aparició sobtada de febre elevada, dolors musculars, mal de cap i de gola, malestar general, nas tapat i tos seca. Dura generalment una setmana, tot i que la tos i el cansament poden persistir dues setmanes més.

La grip es propaga ràpidament pel món en forma d’epidèmies estacionals i pot suposar un risc important per les persones de més de 60 anys, les que tenen una malaltia crònica del cor, dels bronquis, del ronyó, els diabètics i les persones que tenen disminució de les seves defenses.

La campanya de vacunació començarà previsiblement  el 17 d’octubre. Les persones de més de 60 anys i aquelles que presenten malalties concomitants són les que s’han de vacunar el més aviat possible demanant cita a l’agenda de vacunació massiva del Centre. La resta de persones que no tinguin risc de complicacions però que es vulguin vacunar han de demanar hora a l’agenda de la seva infermera a partir del mes de novembre, donant prioritat a les persones més vulnerables.

Al Centre d’Atenció Primària de La Marina començarem un estudi per saber si els medicaments antivirals tenen efectes positius en les persones que agafen la grip, si hi vols participar, pregunta al Centre i t’assessorarem

En cas de tenir la grip, aquestes mesures ajuden el sistema immunitari en el seu paper d’eliminar el virus en pocs dies:

·         Repòs al llit, mentre tingui febre o malestar general.

·         Beure més de dos litres de líquid al dia (aigua, sucs, infusions, sopes, brous).

·         La vitamina C, en suplement, s’ha associat a una millor evolució de les infeccions respiratòries. La vitamina C també es por administrar en els sucs de fruita natural, per exemple cítrics.  

·         La presa d’all, dos grills al dia, de ceba crua o bullida, el suc de llimona i les infusions de farigola, eucaliptus o menta tenen acció antiviral i, per tant, serien útils en el tractament de la grip. Altres herbes útils són la til·la, el saüc, la equinàcia i les herbes xineses.

·         Si hi ha desgana, està indicat abstenir-se de menjar i prendre només aigua mineral, sucs de fruita i brou de verdura.

·         Inhalar aire calent durant 20 minuts o la inhalació de vapor d’aigua mentre es beuen lentament líquids calents, facilita la respiració nasal i el drenatge de secrecions.

·         Una mesura per reduir la febre alta és el fregament de la pell amb una esponja banyada d’aigua tèbia.

·         L’homeopatia, sobre la base d’oscillococcinum, presa en dues o tres dosis al dia, durant 3 dies, pot ser d’ajuda.

Rentar-se les mans ajuda a evitar la transmissió del virus
Rentar-se les mans ajuda a evitar la transmissió del virus

Mesures per evitar la transmissió del virus:

·         Tant el malalt com els que l’envolten han de rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó, ja que aquesta és la mesura amb millor evidencia.

·         Faci servir mocadors d’un sol ús per tapar-se la boca i el nas quan tussi o esternudi i llenci els mocadors en una bossa tancada.

·         L’habitació del malalt ha de ventilar-se amb la finestra oberta diversos cops al dia.

·         Convé l’ús de guants d’un sol ús abans de qualsevol contacte amb el malat.

·         També és convenient  mantenir les ungles curtes i aplicar-se crema hidratant després  de rentar-se amb sabó.

·         En les residències  convindria separar les persones malaltes de les sanes i restringir les visites.

Enguany, al Centre d’Atenció Primària de La Marina començarem un estudi per saber si els medicaments antivirals tenen efectes positius en les persones que agafen la grip. Si agafes la grip i vols participar en l’estudi, pregunta al Centre i t’assessorarem.

CAP La Marina

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.