“Catalunya mereix un nou govern per tots i un millor finançament per part de l’Estat”

Quines propostes puntuals de gestió podria implementar la seva candidatura? Sobretot en el tema desocupació i salut.

Per a Ciutadans és prioritària la protecció dels serveis públics. Davant les retallades que hem sofert tots, la nostra proposta és que la sanitat, l’educació i els serveis socials no es toquen. Prova d’això és que dedicarem a Sanitat i Educació els diners que fins ara ha emprat el Govern de Mas i Esquerra a dividir-nos i engreixar l’administració amb canals de televisió, estructures innecessàries, etc gastant-se gairebé 800 milions d’euros. Ja va sent hora que tinguem un govern que pensi en els problemes reals de les persones i no a aixecar fronteres en ple segle XXI.

El meu compromís com a candidata en aquest sentit és total. Per a mi la Sanitat i l’Educació són sagrades. Una de les primeres mesures que prendré com a presidenta és obrir els quiròfans a les tardes per reduir les llistes d’espera que tant ens han llastrat en aquesta llarga crisi. L’any passat el mateix Sindic de Greuges Rafael Ribó va denunciar que tots els centres de l’Institut Català de la Salut superaven l’espera de sis mesos que fixa la llei per a les intervencions prioritàries. Això no es pot permetre.

Catalunya mereix un nou govern per tots i un millor finançament per part de l’Estat que garanteixi una sanitat, una educació i uns serveis socials de qualitat.

Per reduir les xifres d’atur Ciutadans ha presentat un programa econòmic avalat per economistes de reconegut prestigi. El nostre model és el dels països del nord d’Europa. Implantarem el contracte únic per evitar la temporalitat i la precarietat, perquè no oblidem que el problema actual ja no és només tenir una ocupació, sinó arribar a fi de mes.

Catalunya sempre va ser una comunitat emprenedora i d’oportunitats, i anem a ajudar perquè torni a ser igual de forta. Els autònoms que tinguin ingressos per sota del salari mínim no hauran de pagar, i els que estiguin per damunt la pagaran en funció del seu beneficis.

També obrirem una línia de crèdit específica per ajudar als emprenedors, als nous que van a obrir un negoci i als quals han aconseguit mantenir-ho en aquesta crisi tan dura, perquè no oblidem que emprenedors són tant els uns com els altres.

Quines mesures concretes implementaran en el tema Educació, augmentaran les beques?

Sí. Catalunya és una de comunitats on surt més car estudiar i formar-te. Tenim unes taxes universitàries molt altes i no obstant això un nombre insuficient de beques. S’ha descurat l’Educació, i els anteriors governs s’han preocupat mes de la política a les escoles que de millorar la qualitat del nostre sistema educatiu.

Per a Ciutadans no es tracta de fixar un nombre concret de beques sinó d’assegurar-nos que cap català es quedi sense estudiar per falta de recursos. Això implica que caldrà estirar el nombre de beques fins a on faci mancada, perquè aquest és un tema en el qual no cap l’austeritat ni les retallades. Retallar en Educació és el major error que pot cometre una societat avançada. I no només ampliarem les beques, sinó que les farem extensibles a la formació professional, perquè els estudiants de FP són moltes vegades els grans oblidats quan paradoxalment el que requereixen els nous temps és una formació vinculada a l’ocupació. Volem que a Catalunya costi el mateix estudiar que en la major part d’Espanya.

Però no tot són beques i taxes. La setmana passada vaig anunciar la meva primera proposta com a candidata: llibres gratis per a tots els estudiants de primària i secundària. Estem parlant d’estalviar-li a les famílies una mitjana d’entre 200 i 300 euros per cada fill en edat escolar. Aquesta és una demanda que m’han traslladat molts pares d’en les reunions que he tingut amb AMPAS al llarg d’aquesta legislatura. I és una mesura que el propi govern de Mas i Esquerra ha reconegut que està regulada per llei, però que no han complert segons ells per falta de diners, quan no obstant això s’han gastat més de 200 milions d’euros a l’any en 6 canals de TV deficitaris. Amb aquests diners se sufragaria la despesa dels llibres durant 4 anys.

Defensem una educació de qualitat trilingüe, que permeti estudiar en català, espanyol i anglès, perquè els nostres fills competeixin en igualtat d’oportunitats en l’Europa del segle XXI.

Finalment vull destacar que en un aspecte tan important per al nostre futur com és el de l’Educació, la qual cosa fa falta és tenir voluntat d’acord i diàleg entre els partits. El que no podem fer és canviar el sistema educatiu cada 4 anys, com ha succeït a Espanya, ni usar-ho per dividir a la societat, com ha succeït a Catalunya, sinó aconseguir un pacte educatiu que duri els propers 20 anys.

Com gestionarà la nova migració? Tindran accés a la salut pública els qui no tinguin documentació?

La immigració és un drama humanitari. Ho estem veient en l’actualitat amb la tragèdia que s’està vivint amb l’èxode de sirians per fugir de la guerra. No podem quedar-nos de braços creuats mentre veiem morir a centenars de persones enfront de les nostres costes.

Vivim en un món globalitzat. El problema de la immigració és un problema que no se circumscriu a un país, i molt menys a una comunitat autònoma sinó que afecta a tota Europa. Cal replantejar l’actual política immigratòria de la Unió Europea per donar resposta a aquestes situacions.

Ciutadans porta al seu programa la cobertura sanitària que recomana l’Organització Mundial de la Salut, que està vigent en molts països del nostre entorn. Cap immigrant irregular es va quedar sense cobertura pel fet de no tenir papers.

Què opina d’una reforma constitucional? Quins temes caldria abordar?

Som favorables a reformar la Constitució per adaptar-la a la realitat que vivim. Però el primer de tot és detectar que reformes necessita Espanya i després veure si per dur-les a terme és necessari tocar la constitució. Perquè la constitució no és la responsable de tots els mals d’Espanya, la corrupció, les retallades o l’atur no se solucionen amb una reforma constitucional.

La Constitució ens ha donat un marc de convivència els últims 40 anys. No es tracta de trencar amb ella com alguns pretenen, ni tampoc ancorar-se en l’immobilisme d’uns altres, sinó de reformar-la perquè segueixi sent un exemple de diàleg i acord entre espanyols.

Però totes aquestes reformes no es podran dur a terme si es fan des de la trinxera, des de la política de bàndols, amb un discurs de por i odi que els espanyols i els catalans rebutgen. És moment d’un projecte assenyat, amb les mans netes i per a tots. Que sigui capaç d’asseure en una mateixa taula als quals pensen d’una manera i d’un altre, perquè les societats no prosperen en èpoques de conflicte sinó en èpoques de pau, i Ciutadans és l’únic partit capaç i amb voluntat de fer-ho

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.