Èxit rotund del BCN Sports Film Festival 2023

La 13a edició del festival de cinema esportiu va celebrar-se del 20 al 28 de febrer d’enguany

Gala d'inauguració del BCN Sports Film Festival 2023.

Pau Espí

Com ha succeït de forma ininterrompuda des de la seva primera edició, fa ja tretze anys, el BCN Sports Film Festival ha obert les portes de molts dels cinemes de la ciutat perquè els apassionats de l’esport i la gran pantalla puguin gaudir d’autèntiques perles cinematogràfiques. Durant el transcurs del festival, que s’ha iniciat el 20 de febrer i ha tingut el seu acte de clausura el dimarts 28, s’han emès 67 films en set seus diferents a Barcelona i una a Pamplona.

El tret d’inici del BCN Sports Film Festival 2023 s’ha disparat en una gala d’inauguració molt emotiva celebrada al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch. El 20 de febrer el festival ha obert les portes amb un acte presidit per David Escudé, president de la Fundació Barcelona Olímpica i regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, on els reconeixements i els premis han estat a l’ordre del dia.

Josep Montserrat ha estat el guanyador de la nova edició del concurs SpotSport, que té com a objectiu la creació d’un vídeo publicitari pel BCN Sports Film Festival d’enguany. La gala ha recordat també Carlos Saura, cineasta, fotògraf i escriptor que va morir el passat mes de febrer. D’altra banda, s’ha homenatjat també la Federació Catalana de Basquetbol amb motiu del seu centenari.

La darrera setmana de febrer ha estat protagonitzada per l’extensa programació del BCN Sports Film Festival d’aquest 2023. Els respectius cinemes de la ciutat s’han omplert per gaudir de les 67 pel·lícules que oferia el festival i que s’han repartit en 22 sessions diferents. L’edició d’enguany, a més, ha estat íntegrament gratuïta i ha comptat amb un innovador format que s’adapta a les necessitats que pugui tenir el públic del festival. Aquest BCN Sports Film Festival ha barrejat, per un costat, el format presencial, oferint set cinemes diferents de Barcelona per gaudir dels films, i, per altra banda, un format virtual per veure les projeccions a través de la plataforma Festhome.

El dissabte 25 de febrer el jurat ha fet públics els vuit films premiats en les diferents categories en una gala que va celebrar-se al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch. Després de rebre la candidatura de més de 2.000 pel·lícules de seixanta-quatre països diferents i seleccionar les 67 que conformaven la programació del festival, el jurat va dictar sentencia sobres les obres guanyadores d’aquesta 13a edició del festival.

El jurat ha estat l’encarregat de seleccionar els vuit films guanyadors d’entre els dos mil que van presentar-se al festival.

El premi Àmfora Ciutat de Barcelona a la millor pel·lícula 2023 ha estat per “Enzo Ferrari the Red and the Black”, documental italià que profunditza sobre la figura del senyor Ferrari i la seva passió automobilística. “The oponent”, també una producció italiana, va rebre el premi especial del Jurat.

El guardó a la millor producció catalana va ser atorgat a “Perseguint un somni”, de Xavi Torres i Santi Padró, documental que narra de primera mà la història de superació d’Alèxia Putellas. Per altra banda, “París, la Meca del Parkour” ha estat nomenada com a millor film d’esports d’aventura. El jurat ha premiat “Egoland” com a guanyadora de la categoria de pel·lícules d’animació, i el premi al millor film de ficció ha estat per “Penalty Shot”, una producció croata.

Un dels grans reclams del festival ha estat “The Queen of Basketball”, obra guardonada amb el premi al millor documental. El llargmetratge ens mostra un impressionant retrat de “Lucy” Harris, una de les jugadores de bàsquet més llegendàries de tots els temps.

Finalment, el jurat ha entregat el premi Esport i Societat a “Brazadas, un documental sobre la ELA”. L’obra cinematogràfica documenta el repte solidari que va realitzar Daniel Rossinés l’any 2021, quan va rodejar nedant l’illa de Menorca per recaptar fons per a la investigació de l’ELA.

La gala d’inauguració del festival ha estat plegada d’homenatges i reconeixements

D’aquesta manera, els premis han servit per reconèixer algunes de les millors obres que aquest BCN Sports Film Festival ha ofert al públic. Cal remarcar el fonamental paper per promoure la cultura cinematogràfica i esportiva que té aquest festival. De forma ininterrompuda des de fa tretze anys, anualment ofereix un bufet de grans documentals, films o curtmetratges per totes les edats que profunditzen en històries trepidants del món esportiu i que, sovint, nosaltres desconeixem. El BCN Sports Film Festival és una eina única que ens constata, mitjançant l’art, que l’esport no és, únicament, esport.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.