L’escola SEAT guardonada amb el Setè Memorial Francesc Candel

En la setena edició del Memorial Francesc Candel i en un acte organitzat en el col·legi de Periodistes de Catalunya aquest passat dimecres, la Fundació Paco Candel va atorgar el premi del memorial 2014- representat per una escultura de Ferrán Soriano i una litografia de Joan-Pere Viladecans- a l’escola SEAT en l’àmbit de la Comunicació, a la sociòloga Anna Cabré i Pla en l’àmbit social i als músics Jaume Cristau i Brunet i Josep Mut i Benavent en l’àmbit cultural.

El premi busca distingir a persones i institucions que, donin del compromís social i la promoció de la cultura i treballin pel progrés col·lectiu, seguint pautes de conducte que es desprenen de la trajectòria personal i l’obra literària de Paco Candel.

A l’acte van intervenir Jordi Navarro del col·legi de periodistes, Pere Baltà, com a President de la Fundació Paco Candel i Neus Munté com a vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya. Al seu torn cadascun dels premiats va agrair el reconeixement.

Els premiats

El Memorial Francesc Candel de Comunicació ha estat concedit a l’escola SEAT, la qual s’accedeix per la pròpia Plaça de La Marina, on vivia Candel, per la magnífica divulgació de la vida i l’obra de l’escriptor. El vídeo ha estat realitzat amb la participació del conjunt del col·legi, analitzant detalladament la incidència del llibre “Els Altres Catalans” amb les pròpies famílies dels escolars, omplint els passadissos del centre amb una molt elaborada exposició que reflectia una gran eficàcia pedagògica.

Anna Cabré i Pla, el Memorial Francesc Candel en el àmbit social.  Doctora y directora fins fa ben poc del Centre d’Estudis Demogràfics i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona. Se li reconeix la seva brillant tasca pedagògica i, molt especialment, ser un referent de la investigació de les onades migratòries arribades a Catalunya, analitzant des del rigor imprescindible en la ciència dels estudis de població el món que Francesc Candel estudià amb una brillant intuïció.

Als músics Jaume Cristau i Brunet i Josep Mut i Benavent, El Memorial Francesc Candel en el àmbit cultural, en reconeixement de la seva aportació  a la promoció i normalització de la música popular.

En el cas de Cristau, des de la direcció de diferents cobles-orquestra, per la seva qualitat com intèrpret, tot valorant l’extens repertori de composicions que han estat reconegudes amb els premis més preuats del món sardanista, sense oblidar la seva tasca docent dirigint l’Escola de Música del Casino Menestral de Figueres.

En el cas del Josep Mut, més d’un quart de segle com a director de la Banda Municipal de Barcelona, contribuint eficaçment a la projecció d’aquesta formació musical amb una programació que incloïa els clàssics internacionals i el repertori dels principals compositors de casa nostra, en els concerts que es celebraven tant en els marcs més prestigiosos, com en els barris més populars de la ciutat de Barcelona, també allà on la ciutat canviava el seu nom.

El Memorial els ha estat concedit a ambdós músics des d’un cert agermanament de cobles i bandes de música, que formen part de la identitat de Catalunya i del País Valencià – d’on arribaren els Candel i Josep Mut, com es comprovà en les ovacionades composicions que van estrenar en el Festival d’Homenatge de la Cultura Popular, celebrat el passat desembre en el Barcelona Teatre Musical, com a cloenda dels actes del 50é Aniversari de la publicació d’Els Altres Catalans.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.