El festival ‘De Clavé a Candel’ culminava l’any Candel

Agustín Forteza

JUDIT VALDÉS

El festival ‘De Clavé a Candel’ culminava l’any Candel, que ha commemorat el 50è aniversari de la seva obra més celebrada, ‘Els altres catalans’. I era la cultura popular la que li retia aquest especial homenatge dissabte al Barcelona Teatre Musical: “hi ha amics al darrere, i el poble”, explicava Maria Candel, filla de l’escriptor: “crec que el meu pare encara continua en el record del teixit popular”. L’acte, organitzat per la Fundació Paco Candel, va comptar amb la presència de sardanistes, bandes de música, corals, gegants; en total, centenars de músics i cantaires.

 Antoni Carner, president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, explicava la relació entre Francisco Candel i Josep Anselm Clavé: l’acció social i la cultura popular. El que va representar Candel amb els moviments socials a favor dels obrers va començar amb les societats corals de Clavé, “començament de l’associacionisme del país i del model social que tenim en aquests moments”, en paraules de Carner.

Paco Candel va ser un veí de La Marina i gran part de la seva obra s’inspira en l’escenari anterior del barri, les barraques de Montjuïc, Can Tunis, els altres catalans. És per això que no podia faltar la representació del barri a dalt de l’escenari, de la mà de la Societat Coral La Joia de Montjuïc, l’associació més antiga de La Marina; a més de cantar, van rebre una antiga insígnia de la coral que havia estat desapareguda durant molts anys.

La Coral de la Sociedad Musical de Ademuz, regió valenciana on va néixer Candel, va viatjar a Barcelona especialment per participar en el festival d’homenatge, portant els orígens de l’escriptor a l’escenari a través del cant popular. A més es van poder escoltar la sardana ‘De Clavé a Candel’ i ‘Oda a Paco Candel’, de Josep Mut, per primera vegada. Núria Feliu, gran amiga de l’homenatjat, havia d’interpretar en directe la cançó ‘Montjuïc’, però finalment no va poder assistir a l’acte per motius de salut, segons van dir els organitzadors.

A sota de l’escenari, un públic atent i respectuós durant algunes interpretacions, animat i participatiu en d’altres – com en el moment en què La Joia de Montjuïc va interpretar la versió de Clavé de ‘La Marsellesa’, un himne de llibertat de les classes treballadores durant el segle XX – va gaudir del que va ser un acte, en definitiva, festiu i de celebració. ”És un dia molt feliç pels que estimàvem a Candel, admiràvem a Clavé i hem lluitat des de l’associacionisme i la cultura popular per fer d’aquest món un món millor”, afirmava satisfet Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel. Encara que les celebracions per l’any Candel hagin acabat, l’impacte de qui va ser una de les figures catalanes més importants del segle XX continua vigent i recordat per un poble que l’estimava, tal com es va fer patent en l’acte de dissabte.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.