La cantada de Caramelles arriba al barri

Rafel Vidal

SARA TORREMOCHA|

Aquest matí la Coral la Joia de Montjuïc ha passejat pels carrers de la Marina amb una cantada de Caramelles. El recorregut ha començat sobre les onze del matí i ha acabat cap a les dues del migdia al celler Peña, després d’una aturada important a l’interior del Mercat de la Marina.

Tot i que en un primer moment això de “caramelles” ens pot sonar a quelcom estrany, en absolut és una cosa nova. Les caramelles es remonten al segle XVII. Són unes cançons populars famoses en el seu origen a la Catalunya Vella i al nord de la Nova. Es canten per Pasqua per celebrar la bona nova de la resurrecció de Jesús, tot i que tenen caràcter profà. “Abans les caramelles es cantaven per cases i masies el Dissabte de Glòria, però ara ens hem d’esperar al retorn de les vacances perquè a la ciutat hi hagi gent”, assegura el Josep Maria Ferré, relacions públiques de la coral i qui toca el bombo a la banda.

En un principi, es cercaven cançons de tipus humorístic, però ara el repertori compta amb l’elecció del públic present als establiments i cases per on passen. “És una tradició ben maca, alegre i curiosa i  continuem portant aquella cistella amb flors que s’esmenta ja fa quatre segles “, declara Ferré.

I és que les caramelles sempre ha acompanyat la Coral La joia de Montjuïc, que va nèixer l’any 1928 i només es va aturar per la guerra civil. “Des que tinc quatre anys que el meu pare ja em portava a la coral” confessa. Des del 2000 el grup acull dones i a l’actualitat està format per persones de totes les edats: “hi ha un noi que té 25 anys i després el més gran té 80, no hi ha límits i es pot apuntar tothom”, anima Ferré.  La coral forma part de la Federació de Cors de Clavé, que integra més de 170 corals a Catalunya amb més de 3000 cantaires.

 

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.