EDITORIAL


Que visqui la pau, però mentre hom s’és en una guerra cal fer-hi front…I just quan intentem superar la pandèmia, que alguns líders no gaire llunyans metaforitzaven com una guerra, n’arriba una de debò i a la que no cal buscar-li nom perquè ningú ho dubta, és una guerra!

La invasió de Vladímir Putin a Ucraïna ens deixa el cos gelat. Moltes generacions encara no havíem viscut de prop el drama humanitari que significa un conflicte bèl·lic. I la referència que teníem de les guerres ens venia de l’escola, de la literatura i sobretot de les pel·lícules. Per això, davant les imatges de ciutats senceres buidades i de tantíssima gent aterrida, la primera reacció social ha estat el xoc. Veure tantes vides destrossades resulta esfereïdor, i la ciutadania, solidària, ha començat a mobilitzar-se.

Cal intentar entendre la complexitat, les moltes arestes i interessos en joc al conflicte, però convé també no desviar el focus dels responsables. Vladímir Putin reflecteix el que un Govern dictatorial representa: irresponsabilitat, un nul sentit d’humanitat i la tirania contra tothom que se li posa al davant, sense considerar-ne l’edat o la nacionalitat. El centre de tot és mantenir el poder de totes passades i fer-lo com més va més gran al preu que calgui pagar. Un circuit nociu que a la Segona Guerra Mundial va acabar amb mitja Europa destruïda.

Sobre la controvèrsia de l’esquerra respecte del proveïment d’armes a Ucraïna, convé destacar que en un context de guerra és necessari permetre el debat i la pluralitat, però també cal que l’esquerra no en faci una lectura equivocada ignorant la dinàmica i els contrapesos del poder i la realitat mateixa. Ara com ara, la capacitat militar d’Ucraïna és infinitament inferior a la del Kremlin, i la seva ciutadania és rebel·la contra l’ocupació. La decisió del Govern espanyol de proveir d’armament a Kíiv és encertada.

I, arran l’actual context, convé també passar comptes als líders europeus d’extrema dreta –i a Donald Trump, que ara torna a la cursa electoral amb un Joe Biden de corcoll als índexs de popularitat–, que havien expressat admiració cap a Vladimir Putin. Seduïts per aquest personatge, no van amagar-ne els somnis de ser líders únics i totalitaris, de tenir un govern, un exèrcit i tots els recursos que poguessin saquejar dels respectius països i pobles, al servei de la seva malaltissa voluntat i interès. Vox, per exemple, no va reparar en cap moment en assenyalar col·lectius vulnerables que no tenen cap possibilitat de defensar-se. Tot i no estar en condicions de consumar en fets les seves amenaces, el neofeixisme no reconeix cap límit ètic o moral, perquè són nostàlgics d’un temps passat que, amb la seva guerra també de debò, sí va dividir la societat i trencar la convivència per moltes dècades, a Espanya. Recordem la campanya electoral emulant gestos i formes del líder rus, com ara lluint pectorals o cavalcant un cavall. Res de nou, per altra banda: homes idiotes amb excés de testosterona als que hem permès d’arribar on són perquè socialment encara tenim esquerdes enormes a cosir.

Convé assenyalar també la tebiesa i el coqueteig dels poders mediàtics i empresarials, i un avís important també per a ells: pot ser la ruïna per a tothom si no vigilem, cuidem i respectem uns mínims consensos democràtics i una cultura en els valors del progrés i de la pau. La política és la solució als problemes polítics, i n’és bona part també als conflictes militars.

Sobre el Mobile Word Congrés.

L’èxit que ha tingut el Mobile World Congress 2022, tot i el context, és esperançador per molts sectors de la ciutat que han estat especialment castigats amb la pandèmia: hotelers, taxistes, empreses i artistes que participen d’esdeveniments culturals i de l’oci nocturn. El resultat és un exemple de com d’engrescador i profitós resulta alinear interessos empresarials, socials i institucionals. Que així continuï sent!

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.