Les protestes contra el tancament de Nissan tallen la Gran Via

    Els treballadors es concentren davant la planta de Nissan a la Zona Franca per protestar contra el seu tancament / Alejandro Flores

    Els treballadors de Nissan estan concentrats des de les 9:45 h per protestar contra el cessament definitiu de la producció a Barcelona confirmat aquest matí per la direcció. S’han encès columnes de fum davant la planta de la Zona Franca, el principal centre de l’empresa a Espanya, i en aquests moments els manifestants estan tallant la Gran Via a l’alçada del polígon Gornal. El seu objectiu és tallar la Diagonal, on afirmen que està reunida la direcció de Nissan Motor Ibérica.

    El director de la multinacional, Makoto Uchida, ha confirmat que “tenim la intenció de tancar la planta [de Barcelona] i iniciarem les negociacions”. “Només la direcció de la decisió està presa, haurem de parlar amb els treballadors i el govern i avui no podrem anunciar detalls”, ha aclarit en roda de premsa des del Japó.

    Uchida assegura que s’han hagut de prendre “decisions difícils” i que “han considerat diferents opcions” per a la fàbrica de Barcelona, però que finalment la direcció ha apostat pel tancament. Una resolució que ha atribuït als 5.700 milions d’euros de pèrdues anunciats avui per a l’any fiscal de 2019.

    És el primer cop en 11 anys que Nissan tanca l’any en números vermells, i l’empresa creu que té a veure sobretot amb l’impacte del Covid-19. Però Uchida també ha culpat la sobreproducció que segons ell pateix l’empresa a nivell mundial. El director ha explicat que Nissan fabrica set milions de cotxes cada any, però només en ven cinc milions, així que el pla és tancar fàbriques i reduir la producció a 5,4 milions.

    Les reaccions no s’han fet esperar. El president Quim Torra ha cancel·lat la seva agenda i ha convocat una reunió d’emergència per analitzar la situació. Els sindicats avancen que mantindran la lluita perquè les administracions impedeixin la sortida de Nissan, i polítics com Gabriel Rufián han fet una crida a nacionalitzar la fàbrica.

    La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, ha avisat aquest matí des de TV3, just abans que es confirmés la decisió final, que “no posarem fàcil” a Nissan que marxi de Catalunya.

    El govern d’Espanya ha xifrat les despeses que suposarà a la marca tancar les seves plantes en 1.000 milions d’euros. Sigui com sigui, el tancament deixa al carrer als 3.000 treballadors catalans de Nissan. Però es calcula que de manera indirecta, es poden perdre uns 25.000 llocs de treball.

    FES UN COMENTARI

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.