L’escola El Polvorí la conformen dues caixes grises enormes, dirien els nens veient amb perspectiva els dos edificis que configuren l’escola situada a la màgica muntanya de Montjuïc. És al 08038, el codi postal de correu, però ara també el nom de l’emissora escolar que, mestres i alumnat, han posat en marxa: la Ràdio 038.
La primera caixa, seguint la descripció segons la gerga infantil, és on tenim les aules de classes. I la segona, davant de la pista esportiva, és l’àrea d’experimentació i pràctica. Aquí hi ha diversos tallers i s’hi troba l’estudi de ràdio. Setmana a setmana estudiants de cinquè i sisè redacten i locuten els guions que han treballat, sobretot en les matèries vinculades a llengua i comprensió lectora. L’objectiu? Millorar l’expressió escrita i oral, fonamentalment.
El projecte va començar el curs passat, amb el muntatge de l’estudi: 4 micròfons, una modesta, però eficient taula de so i l’ordinador que ho enregistra tot. També s’han posat en marxa els ajustos en la dinàmica escolar després d’haver indagat i visitat altres centres que ja comptaven amb l’experiència.
“Hem notat un canvi en l’actitud i la reacció de la classe; en sentir-se en els primers programes llegint el que ells mateixos havien escrit ara posen més atenció i cura en la redacció”, diu en Jordi Mulet, mestre que juntament la Cristina Terrón, han liderat el projecte. “Han après que no poden anar tan de pressa a l’hora de parlar perquè sinó no se’ls entén, i de mica en mica entonen i vocalitzen millor”, segueix el mestre. Alhora el projecte ha estat molt interessant en el fet de motivar l’aprenentatge del català”, acaba el docent. L’any passat, altres cursos, tímidament, també van utilitzar l’estudi, els de primer, per exemple, van gravar unes endevinalles.
El repte per enguany és animar els infants que siguin ells mateixos qui proposin els continguts i que aprenguin el funcionament dels equips de gravació perquè guanyin autonomia. A més, es faran sortides al carrer a fer entrevistes a persones del barri.
La motivació d’en Jordi i Cristina, que ja tenien experiència en projectes similars, i formació en so el primer, ha estat cabdal per fer possible la iniciativa. I també ha contribuït les ganes de motivar més i millor la canalla, la idea d’innovar contínuament en la pedagogia i la feina d’equip i amb marge per a la iniciativa dels docents impulsada per la direcció del centre. A més de la coincidència i l’enriquiment d’eines amb el projecte de Ràdio a les Escoles del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona i l’emissora local.
I una última novetat, a partir d’ara podreu seguir els programes els dissabtes a les 12 del migdia al dial de La Marina FM 102.5!