Neix el projecte Memòries col·lectives

Una web i un 'carro didàctic' recopilen la informació sobre la història de la Marina

El passat dimecres 25 de gener, el projecte “Memòries col·lectives dels barris de la Marina” va ser presentat a les sis de la tarda a la remodelada Sala Pepita Casanellas, en una reunió que va aplegar veïns, veïnes i personalitats del barri.

Com bé sabem, la història del conjunt de la Marina és rica, amb un passat agrícola, pesquer i industrial que ha configurat el caràcter del barri des de fa segles i encara en l’actualitat. Moltes entitats, associacions i gran part del veïnat duu a terme una tasca incansable per mantenir viu el record de l’antiga realitat del barri, especialment amb els grans canvis que s’estan experimentant en els últims anys.

“Memòries Col·lectives” és precisament una iniciativa que recull tots aquests moviments i projectes que s’han elaborat sobre el que va ser i el que és el barri de la Marina. A la seva web (www.memoriescollectives.barcelona) es troben cartografiats els diferents espais de la zona on es produeixen activitats d’aquesta mena. En l’últim any hem vist exemples com ara l’exposició “Aigua, font de vida” de la Marina Viva o el documental “Veïnes de la perifèria: comunitat, lluita i cures als barris de la Marina” de CooperAcció, que també són presents al mapa de la pàgina web.

Les iniciatives estan vertebrades i diferenciades en tres grans eixos; memòria de l’aigua i agrícola, memòria obrera i lluita veïnal i memòria feminista.

A banda del contingut digital, també s’ha elaborat un carro mòbil, ubicat a la Biblioteca Francesc Candel, per dipositar físicament tota la informació (cartells, documents, fotografies i llibres) sobre els projectes anteriors, amb l’objectiu que puguin ser consultats en qualsevol moment. També s’està organitzant una recollida de fotografies de les antigues barraques i camps del Prat Vermell, que és avui en dia un dels majors pols d’expansió de l’habitatge a la ciutat.

Per acabar, també s’han dissenyat dos jocs de taula col·lectius (concretament de cartes), un dirigit a un públic adolescent/adult i un altre d’infantil, on s’expliquen històries i esdeveniments que han tingut lloc als barris de la Marina al llarg de la història. Aquests estaran disponibles pels centres educatius i entitats que els sol·licitin.

1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.