Un barri en transformació

El Pla de Barris és l’instrument que tenim a l’Ajuntament per definir actuacions que millorin alguns barris de la ciutat de forma conjunta amb els veïns i veïnes. Moltes vegades, les propostes acaben en inversions en l’espai públic, però en el mateix procés els veïns i veïnes també demanen millores en equipaments i serveis públics i posar en funcionament polítiques innovadores que responguin a les necessitats dels seus barris. Aquesta forma de fer permet que a cada barri el Pla de Barris sigui diferent, i en el cas de La Marina, un barri amb reivindicacions històriques i alhora en procés de transformació, s’ha fet un impuls especial en dotar al barri d’equipaments que facin d’espai de vertebració veïnal i comunitària.
Per això el primer Pla de Barris de La Marina ha potenciat els equipaments comunitaris i educatius existents que així podran afrontar el creixement demogràfic del barri fruit de l’arribada de nous veïns i veïnes als 1.500 habitatges públics i privats que es construiran d’aquí al 2026. La millora de l’Escola Enric Granados ha servit per impulsar un nou projecte educatiu i obrir-la al barri; amb la generació de la Sala Maremar, a l’Escola Bàrkeno, s’amplia l’oferta artística al barri i s’apropa la cultura al veïnat; la construcció dels locals per a entitats al carrer de la Química, ofereix un espai a joves i adolescents que promou la participació, la igualtat de gènere i la interculturalitat. També s’ha generat un nou espai comunitari de caràcter esportiu: l’Skate-park, on no s’entendria el seu extraordinari èxit de públic sense la participació del jovent de La Marina en la seva coproducció.
La feina en matèria de planificació urbana també està enllestida perquè a mitjà i llarg termini es desenvolupin els nous equipaments que preveu la modificació de planejament aprovada. En aquest sentit, serà clau el paper de l’Oficina de la Marina, un òrgan de lideratge públic per definir i executar la transformació del barri amb criteris de sostenibilitat ambiental, mirada social-comunitària, promoció de l’activitat econòmica i qualitat urbana. Un dels primers equipaments, de caràcter socioeducatiu i de titularitat privada, que s’hi situarà serà la seu de la Fundació Pere Tarrés.
Més enllà de tots els programes i inversions desplegades o que es faran en un futur, el Pla de Barris ha deixat en herència la manera de fer de l’actual estratègia social-comunitària a l’hora d’intervenir a La Marina. Amb aquesta mirada, i per tal que pugui ampliar el seu espai per créixer com a projecte, impulsarem el trasllat de l’Imagina’t, una iniciativa de dinamització i facilitació d’un espai socioeducatiu obert als nens i nenes del barri basat en l’experiència implementada durant cinc anys i que va demostrar la seva eficiència i utilitat per cobrir les necessitats d’atenció socioeducativa a una part del barri.
El Pla de Barris va néixer com un instrument contra la desigualtat, fer barri, construir comunitat i generar espais de veïnatge i de cohesió social. Avui, el Pla de Barris de La Marina és un exemple de com es poden assolir aquests objectius, gràcies, sobretot a la participació dels seus veïns i veïnes, dels que porten més anys al barri i dels que han anat arribant, perquè són qui protagonitzen i defineixen el Pla.

Jordi Martí Grau, Sisè Tinent d’Alcaldia. Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.