Juguem a les places!, a la  Mediterrània se sumen Falset i Llorca

La mainada a la plaça Falset durant una de les jornades de jocs infantils.

Entre bancs, seients i arbres de diverses places, un munt de jocs s’expandeixen seduint els petits i les famílies que els aprofiten per entretenir-se i fer-la petar una estona. Una conversa tímida s’inicia cada vegada que coincideixen famílies que no es coneixen; en contrast amb el xivarri dels que ja s’identifiquen entre si.

Així, les places es converteixen en grans patis a l’aire lliure: gronxadors, cuines grans i ben equipades i un trencaclosques gegantí de fusta… són només algunes de les moltes opcions de jocs de què els infants gaudeixen. L’activitat és part de l’aposta de Barcelona com a ciutat educadora i la premissa és que un entorn urbà més apropiat per créixer i viure la infància és una ciutat millor per a tothom.

 La dinamització als diferents espais la realitza Tata Inti, una cooperativa que porta al seu ADN vetllar pel dret al joc dels infants, i que ho materialitza en les diferents propostes de lleure als tres punts de la Marina. Alejandra i Héctor Ayén en són els dinamitzadors: “L’acollida és com més va més bona, estem contents. Utilitzem materials orgànics i pensem els jocs perquè siguin una alternativa al que tenen a casa, evitant les pantalles. La idea és que tothom tingui la possibilitat de jugar a l’espai públic i un oci de qualitat”.

El 20 de maig som a plaça Falset. Tots són nens i nenes a quatre grapes i els bancs en van plens. Entre les famílies hi és la d’Isabel Ayala. “Nosaltres tenim tres fills, d’11, 4 i 3 anys. Ens agrada molt la iniciativa perquè es distreuen i els pares i mares ens podem relaxar una mica. És la primera vegada que baixo, però penso repetir”, diu. A l’altra cantonada hi ha la Sara Belda qui hi coincideix: “em sembla molt divertit pels petits, ho trobo fantàstic”. “És el tercer dissabte que es realitza i el millor pel que fa a la participació de les famílies”, detalla altra veïna que tot i no tenir fills, ha tret el cap per la finestra i ha baixat en veure l’ambient a la plaça.

Jocs infantils a la plaça Llorca.

La mateixa iniciativa es realitza al Polvorí: “Llorca és una plaça molt gran que està desaprofitada i no hi ha res perquè els nens i nenes s’entretinguin”, assenyala la Nati Bordonau, de l’associació de Veïns del Polvorí, i qui també porta el fill i la filla a jugar-hi. “El que més m’agrada, continua, és que els nens i nenes juguin amb coses que els fa identificar i que s’havien perdut, com la xarranca o el tres en ratlla. A més, les mares i pares podem socialitzar amb altres persones que no coneixíem i que porten els seus fills a l’escola Pau Vila”, destaca. Alhora valora que hi hagi gent que fins i tot puja d’altres barris de la Marina, “llavors s’adonen que el Polvorí no és tan dolent com alguns pensen”, assegura. I precisament, l’itinerari altern entre places està pensat perquè les famílies s’animin a desplaçar-se als diferents indrets de la Marina.

Per treballar-hi s’ha conformat un grup d’equipaments i serveis que, a més de l’Associació de veïns i veïnes del Polvorí, inclou l’AFA i l’escola el Polvorí, l’Espai de Gent Gran, la Inefable, la Fundició, l’Equip de convivència, el Pla de Desenvolupament Comunitari, l’equip del Districte i els Centres Cívics de la Marina (la Cadena i Casa del Rellotge). Aposten per guanyar més vida al barri; ara treballen en els jocs a les places, però també impulsaran activitats per a la gent gran i el jovent, a més d’aprofitar l’entorn muntanyenc amb horts comunitaris.

La mainada del Polvorí té la plaça Llorca com el lloc de joc referent hi hagi o no dinamització, els petits  i petites es coneixen entre elles, però havent-n’hi “estan encantats de la vida”, comenta uns dels pares. “Ens agrada veure els nostres fills contents i feliços, jugant sense barallar-se, xalant amb jocs tan senzills que igualen a tothom i no discriminen qui té més amb el qui té menys… no obstant això, estaria bé que portessin jocs per a nens i nenes més grans. I que vinguessin cada divendres”, acaba la Nati.

La dinamització amb jocs infantils a les places es fa en el marc del programa “Joc a l’espai públic” que promou els usos lúdics al carrer i que, actualment, arriba a unes 47 places d’una quarta part dels barris de la ciutat. Iniciatives impulsades pels districtes, pel Pla de Barris i per la Direcció d’educació amb una visió de fer barris i places educadores.

Els jocs estan pensats per a infants de fins a 12 anys , apunteu-ne els horaris i porteu-hi la canalla!

1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.