El Port de Barcelona promou l’FP Dual com a eina pel creixement i la competitivitat de les empreses i dels estudiants

D’esquerra a dreta, Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona; Pere Navarro, delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona i Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies.

La Formació Dual desenvolupada en empreses portuàries i marítimes comporta avantatges evidents, tant pels alumnes, que reben un millor coneixement d’aquest medi professional cada cop més especialitzat; com per a les empreses, que tenen l’oportunitat de trobar professionals amb la preparació adequada a les seves necessitats. Aquestes són algunes de les conclusions amb què va finalitzar la Jornada per a la promoció de la Formació Dual al sector logístic-portuari, organitzada pel Port de Barcelona, que va tenir lloc a l’Auditori del Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

La jornada, impulsada des del Grup de treball de Formació i Ocupació del Consell Rector per a la Promoció de la Comunitat Portuària de Barcelona, va ser inaugurada pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani; la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; el delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro; i la gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa.

L’objectiu de la jornada era esdevenir el punt de trobada entre l’oferta i la demanda de treball en el sector marítim i portuari: els responsables de recursos humans de les empreses que operen al Port i els professors i personal directiu dels centres de formació professional.

Durant la presentació de la iniciativa, el conseller El Homrani, va elogiar la Formació Professional de Catalunya i va subratllar que “cal deixar d’entendre la FP com caixes estanques distribuïdes entre el món educatiu i el món laboral i treballar per un sistema integrat de formació professional”. Per això va aprofitar per fer una crida a les empreses a implicar-se en la FP Dual i impulsar-ne el seu creixement.

 El Port, motor d’activitat i ocupació

Per la seva banda, Mercè Conesa va recordar que el Port de Barcelona “és un important motor de l’activitat econòmica del país i, en conseqüència, un generador d’ocupació”, i que està treballant per “establir complicitats entre les empreses de la Comunitat Portuària, els centres de formació i les administracions per a millorar la formació i l’ocupació, que són aspectes clau per consolidar-nos com a port referent en innovació i sostenibilitat per al nostre territori”.

El Port de Barcelona i altres entitats estan impulsant iniciatives en aquest sentit. Així, durant l’any passat es van realitzar dos estudis sobre els perfils professionals demandats per les empreses del sector logístic i portuari centrats en analitzar les necessitats laborals vinculades a l’àmbit de la FP, així com definir els perfils estrictament marítims.

L’estudi del Port de Barcelona realitza una sèrie de propostes d’acció per a millorar l’actual FP, entre les quals destaquen la potenciació dels itineraris de Formació Professional Dual en empreses de la Comunitat Portuària de Barcelona; la creació d’un mapa de recursos formatius del Port de Barcelona que faciliti aquesta incorporació de les empreses portuàries als cicles de FP Dual, impulsant especialment els itineraris que combinen l’aula amb el centre de treball; i la creació d’una taula de treball de les professions del Port de Barcelona.

L’altre estudi, elaborat per Barcelona Activa, té l’objectiu d’impulsar la formació professionalitzadora, és a dir, desenvolupar projectes de formació ocupacional orientats a cobrir places concretes en l’àmbit portuari.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.