La Paleta, l’experiència d’un grup d’autònoms que va decidir crear una cooperativa

Autor: Laura Sicilia

D’aquí uns mesos, al desembre, farà un any de la creació de la Cooperativa la Paleta, formada per una fustera, una ferrera, una arquitecta tècnica i dos paletes. Tots cinc treballaven de manera autònoma, fet que malauradament és comú en aquest sector, asseguren. Després de coincidir en diversos projectes van optar per formar un equip i finalment crear, en 2017, la cooperativa La Paleta.

Coópolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, un projecte que s’orienta a la creació de noves cooperatives així com a la generació de llocs de treball en cooperatives existents i té la seu situada al complex veïnal de Can Batlló, els ha sigut de gran ajut pel que fa a la constitució legal de l’entitat.

La decisió de portar a terme aquesta organització cooperativa la van prendre, segons explica una de les seves components, per què sent autònom, a l’hora de realitzar un treball, igualment es necessitaven els uns als altres. Com sol succeir en les dinàmiques laborals, un trucava a l’altre, i aquest a un tercer i així successivament fins a aconseguir entomar projectes que requerien diverses especialitats.

Agrupar-se com a cooperativa els ha permès la possibilitat de portar a terme diversos projectes alhora, “cosa impossible treballant individualment”, i més rapidesa en dur-los a terme. Un altra repte important de la nova organització és aconseguir uns salaris que els permetin viure, perquè “sent autònom, almenys en aquest sector, és difícil assolir un mínim d’estabilitat”, expressen.

Establerta al carrer Gonçal Pons, número 10 de l’Hospitalet de Llobregat, la Paleta realitza obres en la ciutat en què es troba situada (construcció d’estructures, altells, portes, finestres, escales, …) i fa reformes integrals d’immobles, principalment a Barcelona i l’Hospitalet coordinant-se amb altres cooperatives i sumant el talent de professionals externs a l’entitat, reforçant així la futura cooperativització de les seves feines.

El sector de la construcció es troba en l’actualitat en una situació complicada, ja que la crisi iniciada el 2008 va afectar durament aquest camp amb l’explosió de la bombolla immobiliària i va portar a realitzar treballs a qualsevol preu “és un sector on la gent està molt atapeïda” diu la Marta Machimb Barrena, especialista en ferreria de l’entitat, qui també assegura que el principal  objectiu és consolidar-se i treballar en xarxa amb altres cooperatives del sector.

La Paleta a la web:
www.lapaleta.coop
Twitter: @lapaletacoop
Facebook: La Paleta coop

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.